Скъпи читатели на нашите книги,

Обръщаме се към вас с молба за подкрепа.

Няколко думи за издателство „Омофор“: ние работим повече от двадесет години, за да предлагаме на български език най-доброто от съвременната православна литература и богословското наследство. Издали сме близо двеста заглавия. Бихме искали да са много повече. Когато започнахме нашата дейност, богословски книги в България практически не се издаваха. Синодално издателство работеше в трудни условия, както и днес. Имената като тези на протопр. Александър Шмеман, митрополит Антоний Сурожки, Леонид Успенски, архимандрит Софроний (Сахаров), преп. Майка Мария (Скобцова), св. Николай Велимирович, отец проф. Радован Бигович, и много други забележителни богослови на нашето съвремие бяха непознати на българската публика. Много хора се срещнаха с тях за първи път в нашите книги.

Днес ситуацията на книжния пазар не е същата и това е повод за оптимизъм. В годините се развиха и други издателски инициативи, свързани с православната литература. Особено радостно е, че през последните години се появяват православни издания, осъществени от отделни епархии на БПЦ. За съжаление обаче, трудността да се развива устойчива издателска дейност в областта на православната богословска литература и хуманитаристика остава.  Основната причина е, че четящата аудитория с православна култура и мироглед е малобройна. От друга страна, е важно книгите да бъдат достъпни за тази малка аудитория. При ниските тиражи и високите отстъпки за търговците, това значи всяка книга да се продава на цена около и под своята себестойност. С други думи – значи,  че не е възможно продажбата на книги да генерира приходи, достатъчни за издаването на нови книги.

Въпреки споменатите и неспоменати трудности и рискове, през тези години ние успяваме да реализираме целите си. С доброволни усилия, чрез търсене на външна подкрепа за отделни издателски проекти и с лична дарителска помощ до момента осъществяваме голяма част от издателските си идеи. Благодарим ви за това, че ни подкрепяте не само като читатели, но и като дарители по кампанията “Православни книги с помощ от вас”. През трите години на кампанията вашата подкрепа получиха следните книги: 

 • “Беседи” в два тома на о. Николаос Лудовикос;
 • “120 въпроса и отговора от християнската психотерапевтична практика” на проф. Владета Йеротич;
 • “Паламика” на проф. Георгиос Мандзаридис
 • “Майка Гаврила. Аскетика на любовта”
 • “Писма до Русия” на архим. Софроний (Сахаров)
 • “Богове, идоли, гурута” на Клаус Кенет
 • “Разговори за православната вяра” на архим. Клеопа (Илие)
 • “Кореспонденция с прот. Георги Флоровски” на архим. Софроний (Сахаров)
 • “Сектознание” в два тома на проф. Александър Дворкин
 • “Глобалната сексуална революция” на Габриеле Куби

Общата събрана сума за издаването на тези заглавия е 8500 лв. 

Благодарим на всички, които помогнаха!


Какво е различното с днешна дата?

От началото на тази година се оказва много трудно да осигурим подкрепа за няколко издателски проекта, които считаме за значими. Това са издания, които имат отношение към важната аудитория на изучаващите богословие и преподавателите по вероучение, както и такива, които са насочени към важни потребности на широката българската православна аудитория. Търсим начин работата по тези книги да започне, тъй като повечето изискват сериозно технологично време за подготовка. Затова се обръщаме към вас с молба да подкрепите тези издания:

1. Атеистичните делюзии: християнската революция и нейните модерни врагове,  проф. Дейвид Бентли Харт

Една от най-сериозните книги, публикувани в отговор на книгата на “Делюзията Бог” на Ричард Докинс, както и на цяла поредица популярни издания, отричащи основни учения на християнската вяра на привидно научна основа. Авторът е православен богослов и автор на едни от най-дискутираните книги в областта на критиката на атеизма и движението “Нова епоха”. В своя полемичен текст един от най-блестящите познавачи на религията разнищва изкривените религиозни „истории“, предлагани от автори като Докинс и Хитчънс и други съвременни апологети на атеизма. Дейвид Бентли Харт предлага своите смели корекции на погрешните интерпретации на християнската история от страна на „новите атеисти“, припомняйки им интелигентно и задълбочено ролята и човеколюбивите послания на християнството като най-революционното движение в историята на западната цивилизация.

Необходимите средства са за авторски права, редакция, предпечат и печат. Обем: 280 стр. Ориентировъчен бюджет: 5 000 лв.


2. Православно догматическо богословие, отец проф. Думитру Станилоае (2 тома)

Книга, оказала решаващо влияние върху осмислянето на православната догматика в светоотеческа перспектива през последните години. Текстът ще бъде незаменимо помагало за студентите по богословие, както и за всички, които желаят да осмислят основите на православното богословие. Трябва да се отбележи, че българските студенти и досега не разполагат с учебници по догматическо богословие и книгата би внесла много важна промяна в тази ситуация.

Необходимите средства са за авторски права (оригинал и превод), редакция, корекция и печат. Обем: 960 стр. Бюджет: 21 800 лв.


3. Иконата – сборник с текстове за богословието, естетиката и историята на православния образ. Важна книга за съвременния български читател, който често се оказва свързан не църковно, но културно и дори битово с православната икона.

Необходимите средства са за редакция, корекция и печат. Обем: 250 стр. Бюджет: 3 900 лв.


4. Православие и съвремие – сборник по теми от дискусиите в ателие-книжарница “Къща за птици”. Книгата е отговор на споделените от мнозина трудности както за участие, така и за проследяване на срещите във видеоформат. Затова подбрахме особено важни и чувствителни теми от нашите дискусии, които да ви представим и във вид на текст.

Необходимите средства са за коректура и печат. Обем: 250 стр. Бюджет: 2 750 лв.


5. Истинските избори: абортът и неговите алтернативи, Фредерика-Матюз Грийн

Книга за християнския поглед върху аборта и за трудността за жената да бъде разбирана в тежката ситуация на избор за живот; и тя да разбира себе си. Авторката е една от най-известните американски православни авторки на публицистични текстове. Началото на нейния път е активизъм в движението за защита на абортите в САЩ през 60-те години. Един дълбок текст за духовните и културни проблеми, довели до тежката ситуация със съвременната медицинска етика по отношение на абортите.

Необходимите средства са за авторски права (оригинал и превод), редакция, корекция и печат. Обем: 220 стр. Бюджет: 4 600 лв.


Информация за текущото състояние на кампанията можете да проследявате от този линк >>>

Ако искате да помогнете тези книги да се появят в българските книжарници, можете да направите дарение по следните начини:

Чрез банков превод на сметката на фондация Покров Богородичен (в основанието за превода трябва да бъде посочено дали се подкрепя конкретно заглавие или общата издателска програма):

Банкова сметка: Титуляр Фондация Покров Богородичен, банка: Райфайзен Банк, IBAN: BG92RZBB91551067092215, BIC код: RZBBBGSF

С превод по PayPal на адрес: paypal.me/pravoslavie (отново – посочете заглавие или “издателска програма” като основание за дарението)

Като дарител, вие можете:

 • да получавате информация за всеки етап от подготовката на книгите; 
 • да получите ваучер за нашите издания, съобразно с размера на дарението; 
 • да бъдете включен в списъка на нашите дарители и посочен в изданието като спомоществовател. 

Молим ви, напишете ни на адрес omophor@gmail.com  какво е вашето желание.

Помощта ви е решаваща. Благодарим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − five =