Стартира социална доброволческа инициатива на православната Фондация „Дякония и мисия“, в която можем да се включим:

Фондация „Дякония и мисия“ е създадена през 2016 г. с цел насърчаване и подкрепа на православната благотворителност и енорийската културна и социална дейност, и укрепване на християнската мисия и благовестие в България. Ръководното ядро на фондацията се състои от богослови от Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. До момента, начело с отец Зоран Мамучевски в качеството му на изпълнителен директор, фондация „Дякония и мисия“ е започнала провеждането на беседи, срещи и разговори с възрастните хора в клубовете на пенсионера в гр. Горна Оряховица и близките населени места, осъществила е поклоннически пътувания, международен младежки лагер, курс по приложна литургика и е разработила редица проекти.

От 1 ноември 2018 г. започна нов доброволчески проект на фондация „Дякония и мисия“, вече под ръководството на д-р Стефка Кънчева, под надслов „Заедно творим добро“. Инициативата предлага възможност на всички желаещи да участват като доброволци във Велико Търново, Горна Оряховица и околните по-малки населени места в следните области:

  • помощ за самотни възрастни хора от енориите (придружаване до храм, разговори);
  • посещения в клубове на пенсионера и домове за стари хора (изнасяне на беседи, разговори);
  • прекарване на празник със самотен възрастен човек или група възрастни хора;
  • посещения в Затворническо общежитие от открит тип във Велико Търново;
  • посещения в домове за деца, лишени от родителски грижи и специализирани центрове за деца с увреждания;
  • помощ за храмове и манастири (почистване, малки ремонтни дейности, пренасяне на дърва и др.).

За доброволците няма възрастови ограничения, предвижда се като условие единствено желанието за участие и любов към добротворчеството в Христово име. Помощ може да се окаже чрез физически труд, умения в малки ремонтни дейности (боядисване, поддържане на градинки), разговори, беседи, занимателни игри, предаване на умения като рисуване, приложни изкуства и др.

Кандидатстването за участие става чрез попълване на ЗАЯВЛЕНИЕТО за включване в доброволческата инициатива „Заедно творим добро“. В Заявлението участниците посочват контакт за връзка и отговарят на организационни въпроси като например в коя от възможностите за доброволчество биха желали да се включат, в кое удобно за тях време и др.

Инициативата „Заедно творим добро“ може да бъде подкрепена и със средства на следния контакт:

Обединена българска банка

IBAN: BG09UBBS88881000901622

BIC: UBBSBGSF

ФОНДАЦИЯ ДЯКОНИЯ И МИСИЯ

Основание за превод: дарение за „Заедно творим добро“

Организаторите посочват, че изпратената помощ ще бъде необходима за средства по транспортните разходи на доброволците (за селищата извън гр. Велико Търново), за храна (когато инициативите отнемат цял ден и са свързани с физически труд), за книги, настолни занимателни игри, материали за приложни изкуства, за инструменти, чували, работни ръкавици и др.

За допълнителна информация: https://diakoniamission.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + twelve =