Ася Минчева

Романът „Омраза срещу любов“ може да бъде закупен в ел. вариант на символична цена; средствата ще бъдат предоставени на енорията около храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Мадан. Инициативата е на автора на книгата и ръководител на църковния хор при храма в гр. Мадан, Ася Минчева.

Романът „Омраза срещу любов“ на младата авторка Ася Минчева може да бъде изтеглен в електронен вариант срещу символичната сума от 2.50 лв. Средствата от продажбата на книгата ще постъпят за нуждите и възраждането на православната енория в гр. Мадан около храм „Св. Георги Победоносец“. Кампанията е по инициатива на Ася Минчева и се осъществява с подкрепата на Фондация „Покров Богородичен“ и Дякония.БГ – страница за православна благотворителна и социална дейност.

Ася Минчева е родена във Варна. През 1978 г., завършва музикална педагогика в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в родния си град и впоследствие – Начална училищна педагогика и чужд език в ПУ „Паисий Хилендарски“, филиал Смолян. Днес Ася Минчева живее и преподава на деца в гр. Мадан, където от 5 г. е ръководител на местния църковен хор.  През 2013 г. издава първата си книга – историческият роман „Наследникът“. Книгата е издадена чрез конкурс, благодарение на награден фонд, отпуснат от ПУ „Паисий Хилендарски“.

През 2016 г. Ася Минчева е наградена с грамота за културен деец на гр. Мадан. През 2017 г. излиза в ограничен тираж втората книга на авторката, романът – „Омраза срещу любов“.

Романът може да бъде закупен в електронен вариант от раздела за електронни книги на интернет страницата на Ателие-книжарница „Къща за птици“ – ТУК.

Рецензия на романа „Омраза срещу любов“, автор Дея Воскресенска:

Романът, макар и плашещ острани като обем, се състои от над 400 страници, бих казала, че е ярък и въздействащ. Това е история за заминаването, за пътя, който поема главният герой Андреа Валенте – млад и обещаващ лекар, в търсене на своите корени и идентичност. В книгата Ася Минчева поставя акцент върху моралните ценности – чувството за отговорност и вина. Произведението като цяло помага на читателя да разпознае лъстивите пътища на злото и откриването на истинския стръмен път към личната Голгота, криволичещ през житейски драми –  в случая убийство, подкупи, интриги и порива на истинските чувства. През цялото време сякаш библейското слово е излято встрани, разкриващо зад видимата плът на света духовната основа на битието – смирението. То  трансформира главния герой – появява се жена изкусителка  в лицето на топ манекенка, но и жена спасителка, дала основите на християнската вяра още в детството на младия лекар – гъркинята Елена Рестис. Тук се сблъскваме с един уж безлюбовен персонаж, целомъдрен и достоен мъж, който говори не просто за човешката любов, а за любовта към ближния и то с делата си. Как се редят сцените, как се пише текстът, ще разкаже самата авторка, но усещането е, че като че ли текстът се самосъздава. На моменти сякаш че Бог води и подчинява на свои собствени закони  и правила възможното битие на текста.

Андреа навлича гнева на брат си и е набеден като убиец; младият мъж  дори подписва самопризнание за този зловещ акт и попада в затвора ( паралел с Каин и Авел  – читателят се докосва до темата за завистта, мъстта и братоубийството, залегнали още в първата книга на Библията).Медикът минава през тежки изпитания – лишен от храна и държан гол под открито небе през зимните месеци, той се уповава единствено на Бога в страданието си.

През това време Катрийн Карингтън, майката на Андреа, научава че синът й в действителност не е умрял при раждането, а е жив! Тогава известният зърнен магнат и съпруг на Катрийн – Бенджамин наема агент, който открива следите на детето. Бащата изживява истински шок, когато разбира, че синът му е същото момче, което е ликвидирало модното лице на Лондон. И за да се убеди в истинността на информацията, той внедрява в затвора своя брат, който работи за тайните служби… Процесът за оневиняване стартира, но Андреа лежи полумъртъв в затворническата болница. С цената на живота си адвокат Крибс го оправдава, благодарение на неоспорими доказателства и свидетелство на журналистка. По стечение на обстоятелствата Андреа се среща с брат си изчиства всичките си досегашни съмнения за виновника за страданията си. Истинското изпитание за него настъпва, когато Кейн Барт прекрачва прага на дома му. Кейн умело и безскрупулно манипулира собствената си майка, всява раздори в семейството и накрая изкарва Андреа луд в очите на всички. Но за да опази живота на семейството си, Андреа ги напуска и животът му взема нов обрат. Спирам дотук с повествованието и коментара, за да ви мотивирам да посегнете към книгата. Само ще спомена, че лекарят открива в Сомалия своя болница, пансион и храм, посветен на св. Лука Кримски – неговия покровител, където обръща много местни хора към вярата, но се сблъсква и с престъпни групировки.

Прелиствайки романа внимателно, забелязваме, че проблемът за страха и смъртта някак отчетливо кънти. Част от героите се опитват да скрият своите страхове най-напред в привързаността към други хора, числене към елитен кръг, кариерно развитие и т.н. Но пребивавайки в областта на непобедените и непреобразени природни инстинкти, а също така на разпространилия се дух на съперничество, раздразнителност и враждебност и неспособност да пренесат никаква жертва, те се разочароват от всичко. А разочарованието още повече увеличава тревожността им.

И в заключение: Според мен целта на романа е да видим просияването на съвременния мъченик. Как Бог действа чрез Своите избраници. Бог върши за хората онова, на което те сами не са способни. Книгата е написана, за да ни окуражи и напомни, че Той все още прави чудеса. И да не забравяме, началото идва след края! Изкачването става след стигането на дъното!

За мислещите със собствения си ум и за терзаещите се от нравствените дилеми на постмодерното битие книгата е откровение, подтикващо ги към четене-сътворчество.Тя ще се превърне за читателите в креативен импулс за промяна на света, в който живеем, но – и това е най-важното – в стимул да променим позитивно себе си. Но за увлекателните  книги не бива да се говори дълго. Тяхното представяне трябва само да събуди у бъдещия читател предвкусването на интелектуалната радост от общуването с духовната рожба на автора.

Представяне на книжното издание на книгата с участието на автора, отец Константин, който обслужва духовно енорията в гр. Мадан, и редактора на Златоградски вестник, Ефим Ушев, в предаването „Седмицата“ от 26.03.2018 г. (2.33 – 13.35 м.).

Страничка, посветена на романа „Омраза срещу любов“ във Фейсбук.

Заглавна снимка: Марин Христов (https://www.orthphoto.net/).

Откъс от романа „Омраза срещу любов“, продава се в полза на енорията в гр. Мадан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 8 =