През 2008 г. е подета инициативата за създаване на православна енория в кв. Меден Рудник, Бургас. До този момент вече осем десетилетия в града не е строен храм. Проектът обаче предвижда около новата църковна сграда да се изгради цялостен социален комплекс, непознат по своя обхват до този момент в рамките на Българската православна Църква.

Запланувани са издигането на храм, посветен на св. Николай Мирликийски, под който да се разположат конферентна и концертна зала с капацитет за по 100 души и още една, трета – изложбена зала. 

Около храма трябва да се разположат три двуетажни прицърковни сгради. В първата от тях се помества неделно училище с три класни и една учителска стая (първи етаж) и енорийският дом (втори етаж).

Във втората сграда се помещават канцелария с приемна, църковен магазин и още три стаи – офиси за отдаване под наем с цел самоиздръжка на комплекса. На втория етаж са предвидени библиотека, компютърна зала и кабинета на свещеника, предстоятел на църковното настоятелство.

В третата сграда се разполагат кухня с трапезария за социално слаби с възможност да побере 100 души и два лекарски кабинета за безплатни прегледи във всеки четвъртък от седмицата (първи етаж). На втория етаж се поместват осем стаи за нощуване на гостуващи деца в комплекса. Предвиден е също и подземен паркинг, поради недостиг на дворното пространство, с капацитет за 20 автомобила.

В продължение на вече десет години се води борба за осъществяването на проекта. С помощта на държавата, общината и дарители до момента е издигнат и от 2013 г. функционира храмът, но се нуждае от редица довършителни работи, включително измазване и изографисване. Започнат е строежът и на останалите сгради в комплекса. Неделното училище също е отворило врати. Дарена е и апаратурата за единият от лекарските кабинети и по-конкретно – за зъболекарския кабинет. Общата сума за довършване на проекта възлиза на ок. 1.5 милиона лева. Църковното настоятелство не се отказва да търси варианти за подкрепа от държава, община и по линия на европейски проекти. То обаче се обръща към всички православни християни за молитвена, идейна, материална подкрепа.

Банковата сметка на Църковното настоятелство е:

Райфайзенбанк гр. Бургас

IBAN: BG51RZBB91551092207611;      BIC: RZBBBGSF

Протоиерей Емилиан Михайлов, тел.: 0888 768 216

Група във фейсбук: Храм „Свети Николай Чудотворец“ в жк „Меден рудник“ град Бургас ( https://www.facebook.com/ )

По-подробна информация за проекта може се прочете в Призива, подготвен от Църковното настоятелство при храм “ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “  к-с. “ Меден рудник “  гр. Бургас,  Сливенска епархия още през 2012 г.:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Църквата е призована от Господ Иисус Христос още от основаването и от Него, освен да свещенодейства и да спасява човешките души, така също и да се грижи за : бедните; болните; маломощните; сираците и вдовиците. Заповедта на Господ Иисус Христос да се обичат ближните и да се помага на нуждаещите се      ( Лук.6.36; Мат. 25:35-46) била осъществена на дело още в първите дни на християнството ( Деян. 6.2). Светите отци са проявявали голяма социална и благотворителна дейност,като Св. Николай Мирликийски,Св. Йоан Златоуст,Св. Василий Велики, Св. Параскева – Петка българска и др. По техния пример и поради християнския си дълг Православните църкви в Румъния, Русия, Гърция,Албания и др. развиват усилена благотворителна, милосърдна и социална дейност. За пример ще дам:

1.Румъния:

  • 450 соц. Центрове:
  • 83- детски дома;
  • 58- старчески дома;
  • 116- центъра за семейна помощ и нуждаещи се;
  • 7- центъра за помощ на жертвите на домашно насилие;
  • 2- центъра за защита на жертвите на трафика на хора;
  • 10- образователни центъра;
  • църковна болница в гр. Яш където работят 120 лекари;
  1. Русия :
  • 1106 храмове и манастири, които със свои сили и средства провеждат благотворителност;
  • 2163 църковни социални учреждения; детски лагери; сестринства; пунктове за събиране на дрехи; центрове за защита на майчинството; групи за самопомощ за наркозависими; общества за милосърдие в затвори;
  • 90 приюта в които живеят 1500 деца и църквата се грижи за тях, докато започнат самостоятелен живот. 30 % от тях завършват Висше образование, а 27 % средно.
  1. Гърция :
  • 195- кухни за соц. слаби ;
  • 13 лечебници за хронично болни ;
  • 7 психиатрични клиники ;
  • 84 старчески дома ;
  • 8 заведения за хора с увреждания ;
  • 20 детски дома ;
  • 36 сиропиталища ;
  • 13 студентски общежития ;
  • 10 болници и лечебници в домове за слепи ;
  • 385 соц. заведения за хранене

Поради това и ние църковното настоятелство предприехме    изграждането на нов православен храм и църковен комплекс. След като беше изготвен проектът и съгласуван с всички съответни институции, получихме строително разрешение, което влезе в сила на 09.09.2008 год.

От близо 80 години на територията на град Бургас не е строен православен храм, а  църковен комплекс се строи за първи път в Сливенска епархия. В жк.” Меден рудник ”, от основаването му през 1913 г. до сега, е нямало  храм. Днес жителите му вече наброяват близо 100 000 души. На нас се падна определеното от Бога време да сторим това. За тази цел ни е необходима, както  молитвенна  подкрепа на повече православни християни към Светителя Николай, така и финансова помощ; за да завършим започнатото от нас велико и Богоугодно дело. Така всички отрудени и обременени да намират успокоение и да възнасят молитви в него за вечни времена. А тези, които са най-нуждаещи се, или днес ги наричаме социално слаби, да получават необходимата грижа от своята чадолюбива майка Светата Българска Православна църква, която винаги го е правила, без да тръби пред себе си защото Христос така ни заповядва. ( Мат. 6 : 2 – 4 )

Проектът  включва:

1/ Православен храм,(трикорабна базилика) на площ 527 кв. м. Под храма на същата площ се помещават 3 зали:

  • Конферентна зала за 100 човека;
  • концертна зала за 100 човека;
  • изложбена зала.

 

 

 

Сграда №1 – по средата, в дъното

2/ Сграда № 1:

  • Етаж 1: Неделно училище с 3 класни стаи за по 15 деца или възрастни и учителска стая;
  • Етаж 2: Църковно – енорийски дом.

 

 

 

 

 

Сграда №2

3/ Сграда № 2:

  • Етаж 1 – Канцелария за енорийските свещеници с приемна; църковен магазин и 3 стаи за офиси,за отдаване под наем;
  • Етаж 2 – Библиотека с читалня; компютърна зала и кабинет за свещеника председател на настоятелството.

Сграда №3 – положени са само основите

4/ Сграда № 3:

  • Етаж 1 – Кухня с трапезария за социално слаби за 100 човека; два лекарски кабинета за безплатни прегледи, всеки четвъртък;
  • Етаж 2 – 8 стаи за пренощуване на деца, изучаващи вероучение от вътрешността на страната.

 

 

5 / Подземен паркинг за 20 автомобила – с разположение под сгради №1 и 2.

Църковният комплекс включва и помещения за отдаване под наем, необходим за самоиздръжката му, тъй като не притежава никакви други имоти.

Изпълнението на проекта започна на 02.10. 2008 г. и до този момент храмът е завършен на груб строеж , а също така и подземния паркинг заедно с първа сграда – двата етажа, втора – първия етаж и на трета – първичните основи.

До момента Община Бургас ни осигурява частични средства само за храма, а Правителството ни отпуска такива за целия църковен комплекс. Частните дарители са много малко и причината за това е както икономическата, така и духовната криза, която продължава вече близо 70 години.

БПЦ полага големи усилия, за да заеме подобаващото и се място в обществото и да може да възпитава българският народ в истините на Православната вяра и нравствени добродетели оставени ни от Вечния нравствен идеал Иисус Христос,към Когото се стремим всички  християни.

Братя и сестри,

        Църковното настоятелство има нужда от вашата помощ. Молим Ви, подкрепете ни в това начинание! Така  благочестивите християни ще могат да бъдат просвещавани и наставлявани в Христовите истини още от най-ранна детска възраст в неделното училище при храма. А всички гладуващи и болни душевно и телесно ще получават топла майчинска грижа.

С Вашата помощ те ще могат да  участват в Светите тайнства, чрез които ще получат и Вечен живот в Царството небесно. Вие ще спомогнете по този начин за спасението на много души. 

Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваши в Христа молитствуватели!

Банковата сметка на Църковното настоятелство е: Райфайзенбанк гр. Бургас

IBAN: BG51RZBB91551092207611;      BIC: RZBBBGSF

08.05.2012 г                              Председател  на

гр.Бургас                                   Църковното настоятелство 

                                                   / Протоиерей Емилиан Михайлов /

Снимки: Протоиерей Емилиан Михайлов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four − one =