От 2004 г. в град Варна действа Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. княз Боян Енравота – първомъченик български“, в който се помага на зависимите и на техните близки – нека помогнем за поддържането и развитието на Центъра.

През 1999 г. отец Георги Фотакиев и енориашите от храм „Св. Цар Борис” в кв. Аспарухово, гр. Варна започват да помагат зависим младеж в борбата му да спре приема на наркотици. Постигнатият успех подтиква много други зависими младежи да потърсят помощ. Първоначално те са настанявани в дома на отеца и по домовете на енориашите. Многото, които желаят да потърсят помощ скоро извежда нуждата от по-сериозна подкрепа. През 2004 г. отец Георги се обръща към Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил с молба за финансова помощ. С неговата активна подкрепа, дарения и помощта на фондация „Покров Богородичен“ фактически е поставено началото на Центъра. Изгражда се екип, който минава през подготвителни семинари и курсове – „Есенен университет по зависимостите”, обучение за работа в екип и два обучителни семинара по милосърдната дейност от православна гледна точка.

Впоследствие православният център успешно преодолява редица перипетии и трудности, по време на които организира и прецизира своята дейност. Понастоящем ПЦДОН е под юрисдикцията на сдружение „Отвори очи“, основано през 2009 г. с цел неговото ръководство и стопанисване. От 2010 г. към Центъра работи и Дневен център, в който се осъществява програма за ресоциализация. Повече информация за историята на инициативата може да се открие ТУК.

В Центъра се оказва духовна помощ по преодоляване на различни зависимости – към наркотици, алкохол, хазарт, компютри и т.н. Програмата на Центъра е 24-часова и се осъществява в защитеното жилище, намиращо се в кв. Аспарухово, гр. Варна (в двора на храм „Св. Цар Борис“). В програмата могат да участват лица, които са навършили 18 години.

Методиката на Центъра е построена на основана на духовното обгрижване, което се извършва от свещеници, и е подкрепено от работата на екип от специалисти – психолог, социални работници, трудо-терапевти, арт-терапевти, катехизатор. Неразделна част от процеса е и подкрепата за близките на зависимите във всички трудности, докато скъпите на сърцата им хора преодолеят своята зависимост.

Всички, които желаят да подкрепят работата на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими могат да го сторят по няколко начина:

чрез дарение по сметката на Центъра;

като закупят икона или сувенир, изготвени в православния център;

като съдействат за образоване на зависимите;

като съдействат за намиране на работно място за човек, който е преминал духовно-лечебния процес на православния център;

като доброволци в сферата от дейности на Центъра;

чрез разпространение на новината за наличието на Центъра, за да могат повече нуждаещи се да потърсят помощ.

Подробно с дейността на Центъра може да се запознаете тук: http://otvoriochi.org/

Контакти

С отзиви за работата и помощта на Православния център за обгрижване на зависими може да се запознаете ТУК.

Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;
защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.
Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме?
Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме?
Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме?
А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.“ (Мат. 25: 34 – 40)

Заглавна снимка: Православен център за духовно обгрижване на наркозависими във Фейсбук

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + nine =