Да подкрепим изграждането на молитвено-духовни и социални кътове в подземния етаж на новия храм “Въздвижение на Светия Кръст Господен”.

Съвсем наскоро, на 15 октомври 2017 г., в София е осветен новият храм “Въздвижение на Светия Кръст Господен” в кв. Лозенец, бул. Джеймс Баучер в местността Кръста. Така местните православни християни се възрадваха не само с новия храм, но и с частицата от Св. Кръст, която се пази в него. Църковният строеж се проточва дълго поради временно замразяване на проекта, чието начало е във вече далечната 1996 г. През 2015 г. обаче Софийска света митрополия възобновява инициативата и я възлага за реализация на Ставрофорен иконом Василий Сарян (предстоятел на храм „Преображение Господне“). Със съдействието на Столична община и помощта на семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви, и на други дарители храмът е построен и осветен, и в него редовно започва да се извършва богослужение. Съвсем наскоро в него се проведе и първо занимание с деца.

Все още се събират средства за изграждане на отоплително-вентилационната система на храма. Стремежът на църковното настоятелство е да развие храмовата сграда, която разполага с обширен подземен етаж.  За изграждане там са запланувани конферентна зала с баптистерий в средата и параклис на св. Мина в източната част. Най-ранният проект е предвиждал храмът да бъде посветен именно на св. Мина. Църковното настоятелство се надява да обогати подземния етаж още с Неделно училище с детски кът, Социална кухня и стълбище с авариен изход. Повече подробности за проектите и снимки на помещенията може да намерите тук.

От църковното настоятелство се обръщат към всички, които биха могли да подкрепят изграждането на заплануваните молитвени и социални кътове в обширния подземен етаж, с който разполага храма. Всяка молитвена и материална помощ няма да бъде излишна.

Всеки, който има възможност, може да подкрепи инициативата на следния контакт:

Сметка: „УниКредит БулБанк. АД“
IBAN: BG39UNCR70001522385462
BIC: UNCRBGSF,
„Въздвижение на Светия Кръст Господен“,
клон Лозенец

Повече за новия храм може да се научи тук: Православен храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен” – http://vazdvijenie.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + ten =