Православни книги с помощ от вас: „Музика и духовен живот“ от проф. Деворина Гамалова, която помага на доброто и вярва, че музиката е най-велик дар от Бога

 

„Музика и духовен живот. Взаимодействие в светлината на православната християнска традиция“ е изследването на проф. д-р Деворина Гамалова, посветено на духовното значение на музикалното творчество през призмата на православната духовна традиция. Чрез анализ на десетки произведения на музиканти, композитори, изпълнители, музиколози, историци, психолози, философи, богослови, светци на Църквата, проф. Гамалова доказва, че музиката и християнството са едно и също нещо:

„Изучаването в дълбочина на нашето православно християнско вероизповедание ме е научило да разпознавам кое е ценно и кое не е важно в живота и да правя всичко възможно, с всички сили – душевни и физически, да помагам на доброто“ – споделя изпълнителката пред БНР.

Освен изследовател, преподавател и виртуозен концертмайстор, проф. Деворина Гамалова отделя много от времето и ресурсите си за социални каузи. Тя редовно изнася благотворителни концерти в социални домове и вярва, че “Музиката облекчава страданията, помага в работата и има изцяло благотворно влияние върху хората”.

За своето изследване, проф. Гамалова споделя:

„Мнозина споделят убеждението, че музиката е най-велик дар от Бога и че поради този й божествен произход тя прокужда злото. Въпреки относителната вярност на това твърдение, православната аскетика избягва всичко, което отвлича вниманието от молитвата, независимо от факта, че дадени дейности, какъвто е случаят с музиката (и особено църковната), може да извикват религиозни чувства. Християнството е религия на Словото. То обладава огромна творческа сила и пеенето е включено само като помощник, който мелодически да разкрие вътрешната същност на словото и да създаде съответстващо емоционално настроение за неговото възприемане. Затова музиката присъства в живота на аскета само дотолкова, доколкото може да увеличи усърдието на молитвата и да внесе организация, ритъм и хармония в общата молитва като издига душата към ума, за да го съедини със сърцето и да го потопи в съзерцание на несътворената Светлина и Красота. Такава музика е наслада за ума и сърцето. Тя не провокира плътната страна на душата, а напротив, като я извисява и пречиства, спомага за молитвената концентрация, вместо да я разсейва. Но в светски план не само църковната музика има значение за хората. В своите най-съвършени образци музикалното изкуство и извън Църквата е проява на Божествената красота и въодушевява човека към осъществяване на тази красота в живота си. То възпламенява стремеж към постигане на висши ценности и разгаря любов към най-висшата Красота.“

Проф. д-р Деворина Гамаловае завършила Държавната музикална академия в София при проф. Боян Лечев и асистент-проф. Дора Бръчкова. През 1988 г. участва в майсторски курс във Ваймар, спечелва конкурс за концертмайстор на Ризенския Симфоничен оркестър в Германия и работи там в продължение на четири години.

От 1992 до 1994 специализира цигулка и виола при проф. Григорий Жислин в Royal College of Music в Лондон. През 1994 г. получава стипендия за специализация с виола в Guildhall School of Music – Лондон и учи там при проф. Дейвид Такено. През 2002 завършва второ висше образование, а през 2008 защитава докторската си дисертация в Лондон. Концертира като солистка и камерен изпълнител в България, Германия, Англия, Италия, Югославия, Франция, а от 1995 редовно изнася концерти и за създадената от Йехуди Менухин организация „Live Music Now“.

Осъществила е записи за компактдискове, за радио Лондон (ВВС), Дрезден, Кьолн, Дюселдорф, Берлин и др. Участва в телевизионни и радио програми, включително със солови изпълнения в програма за Йехуди Менухин. В 1998 записва самостоятелен СD с произведения от Пуленк, Чайковски, Големинов и Шуман.

Преподавателската си дейност по цигулка и виола Д. Гамалова започва в South Downs College. От 1999 до 2003 асистира на проф. Григорий Жислин в Royal College of Music – Лондон. В момента преподава в Goldsmith University of London, където е редовен преподавател от 1997, в Birmingham Conservatoire и Trinity College of Music от 2000 и в London College of Music от 2005.
Деворина живо се интересува от литература, поезия, различни видове изкуства, религия, философия и езици. Успоредно с музикалната си дейност тя се занимава с преводи и писане и има редица публикации на български и немски.

Подкрепете изданието „Музика и духовен живот. Взаимодействие в светлината на православната християнска традиция“  тук >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + thirteen =