Хранителни разстройства и осъзнато хранене – филм по проекта „Има защо“

Кампания: “Има защо”

„Може би най-важното, което разбрах аз, е, че колкото и да имаш хора около теб, които те подкрепят и искат да ти помогнат по някакъв начин, ти в крайна сметка трябва сам да се справиш с това..“

Никола, 15 г.

 

Умеем ли да контролираме емоциите си, да се храним осъзнато, да търсим удоволствието от храната, а не да механизираме процеса на хранене? 

Важната тема за хранителните разстройства и осъзнатото хранене беше във фокуса на поредната среща от цикъла мотивационни работилници ИМА ЗАЩО, провела се в ателие книжарница „Къща за птици“ на 21 октомври 2023 г. Модератор на събитието беше д-р Светлана Велкова, която работи повече от 10 години като клиничен психолог в различни сфери – детско развитие, превенция на употребата на ПАВ и рехабилитация, групова работа с младежи и върхови преживявания. Участвала е в множество дългосрочни проекти и е водила различни обучителни семинари. В момента специализира и е в процес на сертификация в ТА (транзакционен анализ) като психотерапевт. Има докторска степен по Клинична психология с дисертация на тема: „Теоретични проблеми и експериментални подходи към изучаването на мистичните преживявания в психологията“. В момента работи като училищен психолог в Американския колеж. 

Проектът ИМА ЗАЩО е отговор на тревожни тенденции в поведението на младежите в  тийнейджърска възраст в София и големите градове.  Често срещани проблеми като недостатъчното внимание, което се отделя на децата в семейството, агресивните нови  технологии, достъпната информация от всякакъв род, заместването на живото общуване с връзки през социалните мрежи, изолацията и др. са част от причините децата днес да растат емоционално нестабилни и да развиват както поведенчески проблеми, така и психични разстройства – от по-леки, като раздразнителност и дефицит на вниманието, до по-сериозни  психични разстройства като депресия, панически атаки,  хранителни разстройства, сексуални злоупотреби, агресия и други подобни. 

По време на работилницата „Хранителни разстройства и осъзнато хранене“ тийнейджърите се запознаха с видовете хранителни разстройства, техните симптоми, причини и начините за справяне. Научиха за връзката между емоциите и храненето, за важността на връзката със себе си и тази с близките им хора. Научиха как да говорят за проблемите си и как да разпознават симптомите на телата си. 

Ето някои от най-важните изводи, които младите хора споделиха, че са направили за себе си:

Човек трябва сам да реши, че иска промяна. Ти можеш само да го подкрепяш.

Трябва да бъдем запознати с проблема, за да имаме адекватни реакции и да знаем как да помогнем.

Всеки се справя по различен начин. Да щадим чувствата на другите.

Да харесваме себе си, да намерим плюсовете в нашите различия.

Да не изпадаме в крайности и да се грижим за здравето си.

Ако имаме проблем – да намерим начин да го решим.

Повече можете да видите във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 5 =