Запознайте се с един от текстовете в предстоящия сборник “Църквата и идеологиите”

Кампания “Издаване на християнска литература”

„Трансхуманизмът и подобните на него идеологии, за разлика от Евангелието, са привлекателни с това, че предлагат лесни решения на сложни въпроси. Трансхуманизмът подменя библейското учение и християнската вяра във възкресението с вярата в безсмъртието, постигнато единствено и само с човешки усилия, т. е. самоспасение. Трансхуманизмът иска да реши проблеми, които са от по-висш порядък с инструментариума на света, който е повреден от греха. Това е път, който отклонява неговите последователи от библейското учение за човека, от Истината и спасението, и води до приемане на заблудата и лъжата. Трансхуманизмът и подобните на него идеологии, заедно със своите идеолози и техните адепти, в някаква степен очертават колективния образ на звяра от кн. Откровение (13). Затова е много важно за всеки православен християнин постоянно да има в ума си предупреждението на св. евангелист Иоан Богослов: „Не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога“ (1 Иоан. 4:1). Борбата на Православната църква не е срещу отделна идеология, финансова или политическа система. Тя е срещу „тайната на беззаконието“ (2 Сол. 2:7), срещу духовната власт, която стои зад трансхуманизма и подобните ѝ идеологии и техните последователи, „против поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12), т. е. против техния водач – княза на мира сего.“

Проф. Д-р Димитър Попмаринов 

Порталът Православие България публикува един от докладите, представени на научната конференция „Църква, идеология, трансхуманизъм“ – 2022 год. Докладът е част от предстоящия сборник „Църквата и идеологиите“,  който се подготвя за издаване през 2024 год. От ИК „Омофор“ и е част от предложенията за подкрепа в кампанията „Издаване на християнска литература“ на платформата „Дякония БГ“.

Научната конференция с международно участие на тема „Църква, идеология, трансхуманизъм“ 2022 г. е организирана от Центъра по систематическо богословие на Православния богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и фондация „Покров Богородичен“.

Конференцията имаше за цел сериозна научна дискусия за отношението на Църквата към идеологическите влияния, и в частност трансхуманизма като най-новата идеология и утопия за човека. Събитието бе осъществено с участието на български и чуждестранни учени в областта на богословието, философията, психологията, медицината и правото:

Проф. д-р Димитър Попмаринов – един от първите преподаватели и два мандата декан на основания през 1991 г. Православен богословски факултет във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Доц. д-р Мариян Стоядинов – преподавател по догматическо богословие, инославни изповедания и богословие на иконата в Православния богословски факултет във Великотърновския университет. Ръководител е на катедрата „Библейско и систематическо богословие“. 

Доц. д-р Свилен Тутеков – преподавател по християнска антропология и етика, и директор на Центъра по систематическо богословие към Православния богословски факултет на ВТУ. 

Д-р Свилен Спасов – магистър по биология със специалност „растително генно инженерство“, придобита в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, и магистър по богословие от Православния богословски факултет на ВТУ „Св .св. Кирил и Методий“. 

Доц. д-р Наталия Христова – доцент в Катедрата по методика във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. 

Д-р Николай Михайлов – психиатър и богослов, преподавател по психология в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Зам.-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията и член на Комисията по култура в 40-ото Народно събрание. 

Доц. д.н. Стоян Ставру – философ, доктор на науките при БАН. Участник в дискусионни формати по темата „Християнство и наука“. Доктор по гражданско и семейно право и доктор по философия на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподавател по медицинско право и биоправо (първият преподавател в България по биоправо) в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. 

Прот. д-р Добромир Димитров – редовен асистент по църковно право в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Член на Обществото за канонично право на Източните църкви (SLEC). 

Прот. д-р Стоян Бербатов – клирик на Западно- и Средноевропейска епархия. Магистър по научната специалност „Богословие на личността и обществото“ в ПБФ на ВТУ. Докторант по програмата „Християнска социология“ в катедра „Библейско и систематическо богословие“ на ПБФ на ВТУ.  

Протопр. Николаос Лудовикос – гръцки духовник, преподавател по догматика и философия в Солунската църковна академия. 

Доц. д-р о. Милан Джорджевич – преподавател по християнска философия и съвременно православно богословие в Православния богословски факултет на Скопския университет. 

Д-р Боян Йованович – Магистър във Факултета по политически науки в Белград в областта на социологията на културата, получава докторска степен като защитава дисертация в областта на европейската интеграция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − four =