Екипът на фондация „Покров Богородичен“ съобщава, че поради съмнения за злоупотреби и констатирани пропуски в проверяването на данните за лица, предложени за подкрепа през последната година, Управителният съвет на фондация „Покров Богородичен“ прие решение за спиране на работата на програма „Дякония“  за индивидуална покрепа на нуждаещи се – за извършване на проверка и до второ решение.

Както е известно на всички, които следят програмата, „Дякония“ е платформа за споделяне на проверена информация за нуждаещи се хора, на които фондация „Покров Богородичен“  предоставя информационна и административна подкрепа. Целта е да съумеят да огласят по надежден начин случая си и да стигнат до милосърдни хора от църквата, които да им предоставят финансова или друга необходима помощ.

Програмата съществува от 7 години. Тя започна с изцяло доброволната инициатива „Виждам те“, в която фондацията предложи помощ чрез посредничество на хора с постоянни нужди, които не могат да посрещат и поставят в риск живота и здравето им. Предоставихме посредническа помощ – проверка, разгласяване и свързване на хората в нужда и техните дарители. На практика това се изразяваше в ежемесечни публикации, оформяне и разпределение на постъпили дарения, и контакти с хората от програмата.

Впоследствие беше създаден сайтът „Дякония“, за чиято поддръжка известно време бяха осигурени средства по проект. Идеята беше да се даде платформа на църковни хора с финансови и други нужди от помощ, като информацията постъпва от енориите след проверка на енорийските свещеници. За съжаление малцина от свещениците се възползваха от тази възможност и поеха отговорност за случаите, които постъпват. Така че в крайна сметка отново се наложи да се проверяват и постоянно да се проследяват тези случаи от екипа на фондацията.

В периода на последните две години програмата отново е напълно доброволна, но тъй като случаите изискват ежемесечен ангажимент за обслужването им, поискахме от дарителите да предоставят 5% от сумата за административни разходи – които практически да се разпределят като хонорар на координатора на проекта. Останалата част от разходите – за поддръжка на сайта, административни и счетоводни, се поемат от фондацията.

През всички години на работа на програмата не са реализирани каквито и да е приходи/ползи от даренията за социално уязвими хора за организатора на тази програма, фондация „Покров Богородичен“.

Във връзка с настоящата проверка публикуваме пълен списък на даренията за периода 2017-2021 г. и молим всички дарители, които открият пропуски или искат повече информация за предоставяне на даренията им, да се свържат с нас през формата в публикацията.

Постъпилите до момента дарения ще бъдат разпределени. Молим, занапред изпращайте суми само на публикуваните в апелите лични сметки на включените лица, ако имате желание за това. Фондацията няма да посредничи на тези дарения до второ решение.

По информация от лични разговори с координатора на проекта, Ани Василева, Екатерина Минкова е отказала да получи предоставените за нея средства, поради опасения за спиране на социални помощи. Контактите с АСП не са дали решение на въпроса.

Възможностите са: да върнем на всеки от дарителите изпратената сума, или да ги разпределим за други, със сигурност нуждаещи се хора в програмата. За тази цел молим в едномесечен срок дарилите суми за Екатерина, да заявят волята си през формата в публикацията. Неполучаването на изрично съобщение ще приемем за съгласие средствата да отидат за други нуждаещи се, като във всеки момент е възможно да се провери кои са те.

Още веднъж благодарим от сърце за всяка помощ, която не се съмняваме, е дарена също от сърце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 1 =