Получихме много мило запитване за помощ от отец Йордан – популяризация на още една благородна инициатива  –  добавянето на нов параклис в десния кораб на храм „Св. Йоан Предтеча“, град Обзор, в който да се отслужват богослуженията през зимните месеци. Това е спешно начинание с оглед облекчаване на условията на пребиваване в храма за служещите и богомолците от града.

Предвид по малката численост на храмове и манастири в Източна България, както и голямата нужда от служби и молитви и за повече валежи в района, смятаме това дело за особено достойно и важно.

Помогнете с каквото можете!

Ето и малко история за храма:

През 1885г, след края на турското завоевание, първите българи идват в Обзор. По това време първата църква в селото се помещава в къщата на семейство Байкушеви. През 1904г. в Гьозекен (Обзор) пристига свещеникът Недю Спасов, който заедно с част от местното гръцко население инициира построяването на храм “Св. Йоан Предтеча” в първоначалния му вид. Населението изгражда църквата със собствени средства и труд, като всеки един влага всички свои сили и възможности. През 1913 г. от Дерекьой (по това време в пределите на Турция) в Обзор идва отец Иван Аянов, който до смъртта си през 1933г е свещеник в селото. Днес тленните му останки почиват в източната част.
На 20.05.1996г. като свещеник на храм „Св. Йоан Предтеча“ е ръкоположен отец Йордан Николов Стойков , родом от гр. Сливен , завършил висшето си духовно образование във Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.


През 2004 година по инициатива на отец Йордан храмът “Св. Йоан Предтеча” е изцяло реновиран. От 2007 г. започва не лекото начинание да се изографиса Божия дом. Тази дейност е възложена на зографа Йордан от Враца. Част от стенописите са дарение от благочестиви християни , чиито имена са записани под дадения стенопис. През 2012 г. църквата придобива актуалния си облик. По Божия промисъл и с благословията на г-н г-н Йоаникий – митрополит Сливенски и мъдрото служение на свещеноиконом Йордан Стойков бе завършен и обновен този свят храм.
Поддържането и подобряването на църквата „Св. Йоан Кръстител“ се е превърнала в основна цел. Тя е обект на внимание от туристи , изповядващи и трите разклонения на християнската вяра (православни, католици, протестанти). Покровителството на Св. Йоан Кръстител , честваме всяка година на 24 юни.
Тази година, към храм „Св. Йоан Предтеча“ се обособява нов параклис в десния кораб на храма, в който да се отслужват богослуженията през зимните месеци. Образуването му като такъв е пуснато в ход, но предстоят още етапи за да бъде завършен.

Църковното настоятелство при храма призовава всеки желаещ да помогне за завършването на новия параклис „Св. архидякон Стефан“ като дари средства на следващата сметка:

IBAN: BG63STSA93000000750027
Име: ЦЪРКОВНО НАСТОЯТЕЛСТВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 1 =