Много хора се питат – защо да подкрепяме строеж или ремонт на самотни църкви, много от тях стоящи празни, вместо да подкрепим някоя социална кауза. Не възразявам, само искам да си напомним в каква страна живеем..

Ние живеем в самия рай, имаме вода, слънце, приказна природа и растителност, осеяна с малки китни села, чисти малки градове и посред тази красота почти навсякъде може да се приютите в някоя дори старинна църква или манастир, като благославящ покров над цялата ни родина са разпръснати те и кръстовете им освещават небесата ни …

Когато сте тъжни или самотни или просто ви е страх, можете да поемете независимо накъде, с кола или пеш и все ще стигнете до някое поклонническо кътче, оазис за изтормозените ни души, ще влезете да запалите една свещ и в молитвата си дори без думи, ще намерите отговорите и възжеланото от сърцето си и мира.

Да запазим този наш рай и да се грижим за него както ни е казал Бог… плодете се, множете и се грижете за този свят – творението…

Да го направим Царство Божие…

Ето с това писмо отец Николай  Николаев от град Трявна, служаител в храм Св. Николай в града, ни потърси отново. Молбата му този път е да подкрепим и храм „Св. Преображение Господне“ в с. Белица, община Трявна, който е построен 1875г. и представлява историческа ценност и на който отскоро той е предстоятел:

„В храма от много години не е имало  богослужения и почти всички  икони от иконостаса и дверите  са откраднати.  Сега храмът се нуждае от помощ, за да може да се  възстанови богослужебния  му живот.

Аз съм председател на храма от съвсем скоро, когато приемах храма видях, че отвън е в добро състояние, но се нуждае от измазване и подмяна на електрическата инсталация отвътре.

Важен за богослужебния живот на храма е иконостасът. От него са откраднати почти всички икони от царския и апостолския ред, както и дверите.

Това, което ме мотивира изключително много да се захвана сериозно със възстановяването на храма е освен свещеническия ми дълг към Бог и народа, също така и, че в селото има жители, които искат и се радват, че ще има възможност богослуженията в храма да се възстановят.

Със собствени сили успяхме да сложим иконите на царския ред, но пред нас стоят още важни  задачи. Както казах вече измазване на кораба на храма (още няма готова  оферта), подмяна на ел. инсталацията (все още няма готова оферта), събиране на средства, около 1000 лв. за поставяне на иконите от апостолския ред (16 броя).

За запазването на иконостаса – тъй като иконостасът е нападнат от вредители, има нужда от третиране, цялостно почистване отпред и отзад, пребоядисване и лакиране – за около 1200лв.

Храмът в с. Белица се казва „Св. Преображение Господне“ и за пръв път от много години насам ще има Архиерейска Св. Литургия  на храмовия празник, което ще бъде една истинска духовна  радост за цялата околия.“

Благодаря Ви много за съдействието.

Телефон – 0878 123492

Йерей Николай Николаев

 

Ако искате да подкрепите Храм  Св. Преображение Господне в с. Белица, можете да направите финансово дарение по сметката на  Храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“, гр.Трявна с посочване, че дарението е за Храм Св. Преображение Господне в с. Белица:

Юробанк България АД,

IBAN: BG15BPBI79294055491301,

BIC: BPBIBGSF.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =