Искаме да благодарим на всички дарители на Екатерина Минкова. Поради договорени правила със социалните служби засега Катя не може да получи дарените суми. Случаят е в процес на уточняване. Затова ви молим да не дарявате повече за нея.

 

Тази история всъщност не е тъжна…това е история за радост от друг порядък и за близостта на Бога…

Екатерина Минкова е на 50 години, а изглежда на 30. Накратко ще ви разкажем за нея. Ражда се единствено дете в любящо семейство в първите дни на седмия месец от бременността на майка си… и 1969г. прогнозите за оцеляването й са лоши. Но майка й Павлина, 75 годишна сега, като всяка майка се чувства виновна и решава да сложи един „кръст“ както казва на своя живот и да живее само за нея… дете с церебрална парализа… Така я гледат с милия и интелигентен татко адвокат в къщичката си, че с много раздвижвания Катя успява да седи и да ходи с патериците сама. Завършва като частна ученичка английската гимназия и им заявяват, че ще е грях да не я пуснат да следва английска филология… нейната страст.

И са щастливи…истински.

А Катя е красива… Болестта я прави още по-красива и отвътре. Любимка на много преподаватели.

Но поради лоши обстоятелства семейството трябва да се премести от къщата си в един апартамент в Красно село, а майката е принудена да прекрати временно рехабилитацията, което има необратимо лоши последствия за Катя.

Таткото почива.

(И ето сега докато пиша за нея тя ми се обажда, за да ми честити с усмивка празника на Св. Братя. Безкрайно чисто и мило същество…).

Социалната пенсия на Катя е 159 лв. и сто за домашен асистент. Майка й получава и благодарение на съпруга си 375 лв. Те едва стигат за всичките им лекарства и скромни разходи. И въпреки това 100-те лв., които държавата дълго време им удържа от едната пенсия безрезултатно за личен асистент и сега вече получават, са готови да дадат за помощник – доброволец.

И сега главният въпрос – (Катя бива обслужвана хигиенно много чисто от майка си без да е на памперси) – те имат нужда от човек (ако е по-силен мъж) или двама човеци 2/3 пъти седмично, които да я вдигат и слагат на един стол. И малко вкъщна помощ за майката.

Майката е с коксартроза, две патерици, едва крета вече, диабет, само с едно око и би преместила и планини за дъщеря си, но не може вече…гонила е много помощници, които са се опитали да посегнат сексуално на Катя.

Екатерина лежи предимно по корем, само така може предвид сгънатите си крака. Яде, чете, всичко по този начин. Ако не се случи това раздвижване, нещата ще се влошават още повече. Вярваме, че с една адекватна рехабилитация може да й бъде помогнато да подобри изключително много състоянието си както вече веднъж е било.

Тъй като ни е ясно, че за 100 лв. месечно няма лесно да се намерят двама доброволци – но се надяваме и на благородни души… които 2 до 3 пъти седмично да помагат за час два, решаваме да стартираме и събиране на средства ежемесечно, за да може поне няколко пъти да плащат на професионален рехабилитатор, който да се погрижи за болната.

Не искам да ви дотягам с още една сълзлива история за болни и бедни хора и пак и пак да просим пари, но искам да ви опиша какво богатство се крие зад тази огромна немощ… но не мога… може само да се види… който има желание ще е безкрайно облагодетелстван…

И това не са просто рекламни фрази…!

Малко Царство Божие тук и сега можем да сътворим и ние и да участваме в него. Не за друга награда по-голяма от тази най-голямата…

 

Очаквайте актуална снимка, защото Катя помоли да я снимаме седнала, а нямаше възможност…Използваната е от абитуриентския й бал преди 30 години. Извиняваме се за лошото качество.

За случая ни е известено от много милия отец Андон, който причастява редовно дамите.

 

Те се стесняват да събираме пари за тях и се надяват на доброволци, но реалната им нужда е огромна.

Поради затрудненото им положение събирането на средствата е възможно само чрез банковата сметка на фондацията:

 

Сметка на фондация “Покров Богородичен”:

Райфайзен банк ЕАД, клон 4,

IBAN: BG92RZBB91551067092215,

BIC: RZBBGSF (като посочите за кого е дарението).

Можете да направите дарение за кампанията “Виждам те” и чрез Paypal: email pravoslavie.bg@gmail.com.

Телефон за контакт: 0887331603

Чисто и непорочно благочестие пред Бога и Отца е това: да пригледваш сираци и вдовици в техните скърби и да се пазиш неосквернен от света. (Иак 1:27)

Присъединявайки се към Св. Лаврентий ще кажем с пълна убеденост за просяците, сакатите, слепите и болните:

„Това са истинските съкровища на Църквата“.

Безкрайно ви благодарим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =