Стартира проект на „24 часа“, онасловен „Новите 30 години“. Инициативата се фокусира върху идеите и каузите за развитие на България, формулирани от успели сънародници. Съвсем наскоро се е състояла и първата среща по проекта, в която взима участие и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Станичката „Добротолюбие“ публикува неговото изказване в текст и видео:

Минаха 30 години и не можем да чакаме повече. Нелепо е да говорим, има такива крилати фрази от рода на: „Искаме по-добро бъдеще“, „По-добър стандарт на живот“. Като че ли фокусът на нашите очаквания и изисквания на самото общество е в един чисто материален аспект, което няма лошо, защото всички живеем тук на земята.

Всеки един има нужда, живеейки на земята да има приличен стандарт на живот в 21-и век. Като членове на Европейския съюз виждаме, че границите са вече отворени много млади, а и не само млади хора пътуват. Виждат качеството на услугите в останалите европейски държави, стандарта на живот. Продуктът, който се предлага във всички аспекти, но според мен това, което за мен като духовно лице, като член на Св. Синод е важно да бъде заложено в стратегията за следващите 30 години, няма време да чакаме, е грижата за душите на подрастващата младеж и съхраняването на традиционното семейство, такова каквото го помним всички ние като малки деца и такова, каквото искаме да го видим за в бъдеще. Според мен това са двата много важни аспекта в бъдещето на България, защото ако традиционното семейство, като основна градивна единица на нашето общество, както всички ние знаем и говорим не е здраво и тогава самото общество няма да бъде здраво. Защото в крайна сметка членовете на това общество са всички онези, които са членове на всички тези семейства и възпитанието в морал и добродетели.

Пак казвам, искам да бъдем много наясно, защото като че ли някак си, едва ли не е представено, че Св. Синод по някакъв начин, чрез настояването на въвеждане на вероучението, като редовен предмет в българското училище, иска по някакъв начин да си осигури твърда членска маса в Църквата. Това не е точно така. Напротив, ние искаме да създадем един правилен мироглед в подрастващата младеж, за да различават кое е добро и кое лошо в живота. След това те като узреят чисто, не само духовно, но и физически. Интелектуално те ще изберат по кой път да поемат, защото пак казвам, Църквата сега не е нужно да доказва какво е било полезното нещо от ученето на благонравие още преди 1944-а година, когато е било прекъснато по идеологически причини. Ние искаме да създадем един правилен мироглед в подрастващата младеж и да запазим до колкото е възможно в условията на демокрация традиционното семейство. Искаме да запазим отношенията в това семейство, които се базират изцяло на самоуважение, зачитане и правото на избор, но този избор не може да бъде безграничен, не може да бъде произволен.

Това са двата основни аспекта, за които искам да се говори по тази тема и бих искал да бъдат заложени в тази стратегия от името на БПЦ и като митрополит, който е поканен да участва в този проект е запазването на традиционното семейство и на подрастващата младеж, като два основни залога за доброто бъдеще на България.

Източник и видео: https://dobrotoliubie.com/

Свързани публикации:

Св. Синод оповести критично Становище относно промените в сферата на социалното подпомагане

Св. Синод публикува писмо на трима утвърдени български богослови по повод новото социално законодателство и образователни практики

Отворено писмо до Св. Синод на Българската православна Църква – Българска патриаршия от български семейства

Св. Синод на Българската православна църква публикува Становище относно проекта за Национална стратегията за детето

Обръщение на Св. Синод на БПЦ по повод решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция

Решение на Св. Синод с призив за усърдна молитва против приемането на Истанбулската конвенция

Обръщение на Св. Синод относно процедурата по приемане и ратифициране в България на Истанбулската конвенция

Становище на Светия Синод по повод Истанбулската конвенция

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − four =