Да помогнем за отбелязване на празника на Св. Николай Мирликийски в с. Баница.

Преписа се тази книга в мястото наречено Баница в „Св. Никола“ от мен, грешния раб Христов и на майка Му Богородица поп Йоан“ (Из Приписката към Банишкото евангелие от края на XIII в.).

Енорийското настоятелство на храм „Св. Възнесение Господне“ с. Баница, община Враца, начело с отец Кирил Велинов, за втора година подема инициатива за отбелязването на традиционен в миналото оброк в чест на Св. Николай Мирликийски. Старата традиция е свързана с манастира, посветен на Св. Николай в близката местност Милин Камък, който е бил метох на Хилендарския Атонски манастир. Тук през XIII в. поп Йоан преписва прочутото Банишко евангелие – изключителен запазен до днес среднобългарски паметник. Според запазеното предание всяка година в деня, който е посветена на Св. Николай Мирликийски (6 декември) местните хора са отбелязвали празника с тържествена Св. Литургия, водосвет, панагия и празнична трапеза.

С подкрепата на дарители и община Враца през оброкът бе отбелязан през 2018 г. и  и традицията възобновена. През тази година, както и през изминалата, част от средствата са вече осигурени. Недостигащата сума възлиза на около 300 лв.

Отец Кирил и настоятелството на храм „Св. Възнесение“, с. Баница, се обръщат към всички, които биха могли да помогнат за събирането на необходимите средства. Всички, които биха могли да се отзоват, могат да го сторят на следните контакти:

Тел.: 0877 994 406 (свещ. Кирил Велинов);

За помощ чрез Еконт – до отец Кирил Велинов, храм „Св. Възнесение“, с. Баница; офис на Еконт: Враца, Еконт Автогара, ул. Васил Кънчов №76

Възобновяването на празничната традиция в чест на Св. Николай не е единствената инициатива на православните християни от селата Баница и Оходен. Отец Кирил Велинов и църковното настоятелство при храм „Св. Възнесение Господне“ организират ремонтни и украсителни дейности за църквоната сграда и двора около нея. С инициативите на настоятелството се свързват раздаване на православна литература и помощ на изпаднали в нужда християни в селото.

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!  Всеки един апел, който не е на фондация „Покров Богородичен“ има посочени свои контакти за подкрепа (банкова сметка, адрес, телефон за връзка и др.). Фондация „Покров Богородичен“ има своя сметка за дарения, която се употребява за различни апели, организирани пряко от фондацията, включително и кампанията „Виждам те“, популяризирана чрез страничката на Дякония. Умоляваме всички дарители да се насочват към конкретно посочените контакти за дарения, които в повечето от случаите не са тези на фондация „Покров Богородичен“. Фондация „Покров Богородичен“ предава всички дарения и води точна отчетна документация за това. Но предаването на дарение, което не е по кампания на самата фондация, отнема време, затруднява и забавя пристигането на дарението поради причини от отчетен и организационен характер.

 

Свързани публикации:

Състоя се тържественият оброк в чест на Св. Николай в село Баница

Да подкрепим енорийската инициатива в чест на Св. Николай Мирликийски в с. Баница, Врачанско

Храм ни моли да помогнем на възрастен човек

Да спомогнем за благоустрояването на храм със скулптурна икона

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =