От църковното настоятелство на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец, община Сливен, изказват огромната си благодарност към всички, които са подкрепили стремежа на настоятелството и местните хора да ремонтират и облагородят храма. Църковните настоятели, начело с отец Михаил Михалев, отправят молба за довършване на подетата кампания.

Село Блатец се състои от около 1000 души, предимно православни християни. Местните хора с гордост разказват за старинността на своя храм, който е на почти 150 г. Храмовата сграда е построена посредством дарение през далечната 1872 г. и е осветена през 1884 г. Изографисването е дело на представители от Дебърската иконописна школа. С положителност се знае, че през периода 1920 – 1946 г. енорийски свещеник в селото е Янаки Динков Павлов, преселник от Егейска Македония. След 1946 г. дълги години храмът остава без свещеник.

Нещата се променят през 2007 г., когато в селото пристига отец Михаил Михалев.  С него започва възстановяването на богослужението и духовния живот в с. Блатец. Отец Михаил не се задоволява с това е начело на църковното настоятелство подема инициатива за ремонт и облагородяване на храма. През 2012 – 2014 г., с помощта на Дирекция „Вероизповедания“, се осъществяват три частични ремонта. В подкрепа на делото се включват и хора, които са напуснали селото, но помнят и тачат своите корени. Така през 2014 г. се случва радостно събитие – митрополит Йоаникий донася и оставя в храма копие на чудотворната икона „Пресвета Богородица Кекирска“. За случая допринася и г-жа Нина Иванова – бесарабска българка с корени в с. Блатец. През 2018 г. пък стартира и кампания за реставрация на стенописите в храма, а проекта изготвя младият иконописец Мартин Маринов, също с корени в селото. Междувременно през 2019 г., благодарение на проведената кампания в различни медии и оказаната помощ, успешно е закупена и поставена дограма на храма.

Отец Михаил и църковните настоятели благодарят както на община Сливен за оказаното съдействие, така и на всички, които са помогнали до този момент. Редом с това храмовото настоятелство обявява, че кампанията продължава и апелира за подкрепа. За да се постави начало на изографисването на храма са необходими минимум ок. 10 000 лв. В тази сума, посочва отец Михаил Михалев, са включени наем за скеле за пет месеца, средства за материали (бои, четки и др.) и заплащане на зографите. За извършване на възстановителната работа е потърсена помощта на специалистите от НХГ „Димитър Добрович“ от специалност Иконография. 

Всички, които биха искали да помогнат могат да го сторят посредством следните контакти:

Банковата сметка на Храма е в Уникредит Булбанк
BIC UNCRBGSF
IBAN BG89UNCR70001523356502.

Средства чрез DMS (DMS BLATEC на номер 17 777) или PayPal в полза на храма могат да бъдат дарени ОТТУК.

Страничка на храм ,,Свети Свети Кирил и Методий“ село Блатец във Фейсбук.

Свързани публикации:

Да подкрепим ремонта и възстановяването на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Да подкрепим DMS кампанията за храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

Да възстановим заедно стенописите на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блатец

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + seventeen =