Издателска дейност

Издателската програма на фондация “Покров Богородичен” се осъществява от издателство „Омофор” и води своето начало от 1996 год.  Първата издадена книга на “Омофор” е “От вода и Дух” с автор протойерей Александър Шмеман (София, 1997 год.) и представлява литургическо изследване на тайнството Кръщение.  

 

С близо 200 издадени книги, въпреки неблагоприятните и на моменти непосилни търговски условия, издателството и днес продължава да запълва съществена нужда на българския книжен пазар – нуждата от качествена богословска и художествена литература, която запознава читателите с духовния живот и традиция на Православната църква. Съвременни православни богослови и писатели от България и чужбина, най-значимите имена на днешната богословска мисъл по света, богословски текстове и жития на новопросияли светии на Църквата, светоотеческа литература, детска и художествена литература, посветена на православната вяра и живот – това са основните направления, в които работи издателството през годините.  

 

Независимо от промените в навиците и технологиите за четене, православната книга си остава и днес един от най-надеждните пътища за достигане до сърцата и умовете на четящите хора у нас, сред които особено значение има младежката публика. Голяма част от книгите на “Омофор” са насочени именно към обучаващите се в богословски науки студенти и семинаристи, и се използват като учебни и помощни помагала в богословските училища. 

 

С подкрепата си за издателската програма на Фондацията вие бихте помогнали на тези книги да видят бял свят и да достигнат до повече хора.