„Йоан – синът на Гърма” – мюзикъл

0%

Великолепно! От текста и музиката до актьорското майсторство и режисурата. Бъдете благословени!

Коментар на зрител

Театърът като слово и словото като спасение
Защо младите хора отпадат от вярата? Защо все по-трудно разбират библейското слово? Защо все по-рядко влизат в църквата? Вероятно не успяваме да намерим онзи пряк, ефирен, въздействащ път към тях, за да им покажем, че храмът не е вкаменелост, а Библията винаги е актуална и да им отговорим на извечните въпроси: Какво правя? Защо съм тук?
Сдружение за християнско изкуство "Мюзикълът" извървява именно тази решителна стъпка към младите хора и техните семейства с проекта си „Йоан – синът на Гърма”. Спектакълът е един съвременен прочит на евангелския разказ, в който думите и действията на героите пресъздават историческата реалност, а декорите, костюмите и озвучаването са модернистични и създават обстановка на съвременна железопътна гара. Гарата като метафора на живота – място, където човек влиза през една бяла врата, без минало и спомени и си тръгва през една черна врата, без да знае какво го чака отвъд. Животът на човек преминава на гарата в очакване на неговия влак.
Казват, че светът не е чакалня. Какво тогава правим и защо сме тук? Това се пита Йоан – синът на Заведей и търси изход от този свят-гара, където всеки си тръгва, когато му дойде влакът, а тайната на мирозданието е скрита някъде там – отвъд жълтата линия. Години по-късно, заточен на остров Патмос, той си припомня своя живот, своя бунт и своя път през отчаянието, към надеждата и вярата. Път, който го превръща от бунтовния "син на гърма" в  Св. апостол и евангелист Йоан Богослов, както е известен и до днес.
Сценарият, музиката и реализацията на спектакъла са изцяло авторски, а всички участници са доброволци – професионалисти и любители актьори/музиканти/танцьори. „Йоан – синът на Гърма” се финансира изцяло от дарения на самите участници, техни приятели и съмишленици. Играе се 24 пъти пред пълни зали на сцената на "Театър София"  от 2012 до 2014 година. През 2022 година започна възстановяване на спектакъла и от 21 януари 2024 г., на сцената на кино „Люмиер“ започват редовни представления.
Сдружение Мюзикълът е регистрирано през 2011 година, като сдружение в обществена полза, с основна цел – създаване на спектакли на библейска тематика. Антон Радославов завършва кинорежисура преди повече от 20 години и оттогава се занимава със свободна практика в сферата на медиите, документалното кино, и много често с театър, или мюзикъли. За известно време живее със семейството си в Африка, където е правил детски сериали с образователна насоченост. Преподавал е Шекспир на студенти по публична реч и английски.
Подкрепете „Йоан – синът на Гърма”:
  • Заради изключителния режисьорски талант, успял не само да разкаже житието на най-дълго живелия Христов ученик и апостол, но и да предаде евангелските истини и християнски идеи в достъпен и разбираем вид;
  • Заради даровитите актьори, които изпълват сцената с въздействащата си игра и превръщат спектакъла в истинско празненство за духа;
  • Заради театъра като слово и словото като спасение, защото: В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото (Йоан 1:1).

Вашето дарение ще осигури най-важното за един актьор – залата за репетиции. Необходимите средства за наем на зала са 3233 лв. За реализиране на целия спектакъл са необходими още минимум 16644 лв., в които са включени само най-необходимите разходи за костюми, декори, техника и др.
Актуалното състояние на даренията и разходите до момента може да проследите тук. Помощта Ви значи много!

ДАРЕТЕ СЕГА

1

Въведете желаната сума

2

You are donating as guest or LOGIN

Бележка : СИГУРНО И БЪРЗО ПЛАЩАНЕ
Бележка : Вашето дарение ще бъде проверено и одобрено от администратор след получаване
Бележка : ИЗЧАКАЙТЕ АВТОМАТИЧНО ВРЪЩАНЕ КЪМ САЙТА, ЗА ДА ЗАВЪРШИТЕ ДАРЕНИЕТО