Изографисване на храм „Св. св. Кирил и Методий“, с. Блатец

0%

Нищо не радва Бога така, както милосърдието

Св. преп. Максим Изповедник

Нищо не би зарадвало така църковното настоятелство на храм „Свети Свети Кирил и Методий“ – село Блатец, като това да съберат необходимите средства в размер на 10 780лв. за завършване на зографисването на храма.
Необходимата сума  за изографисване на олтара с образите на четиримата Литургисти - св. апостол Яков, брат Господен
, св. Василий Великий, св. Йоан Златоуст, св. Григорий Двоеслов и сцената "Причастяващият Христос" възлиза на 10 800 лв.
Цените са силно занижени, заради добрата воля на зографите и родовата свързаност на един от тях със село Блатец.
Храм „Свети Свети Кирил и Методий“ – село Блатец е построен през 1872 година като кръстокуполна базилика в село Исерлий (името на Блатец до 1934 година) от неизвестни майстори. Изографисан е от тайфата на дебърския майстор Нестор Траянов. Осветен е от митрополит Серафим Сливенски. Първият свещеник по документи в храма е Йордан Захариев. Храмовият празник е на 11 май по Новоюлианския календар или на 24 май по Юлианския.
Идеята за възстановяване на стенописите в храма датира още от 2008 година, когато отец Михаил Михалев постъпва като енорийски свещеник, същинското набиране на средства за стенописите започва едва през 2015 година с набиране на скромната сума от близо 800 лв. в кметството на село Блатец. Чрез DMS кампания, интервюта за регионални и национални медии, чрез страницата на храма във ФБ  и чрез своя профил също във ФБ отец Михаил достигна до множество дарители от страната и чужбина.
Дякония БГ също подкрепя инициативата на отец Михаил Михалев. Разчитаме и днес на вашите дарения, защото и най-малката проява на доброта струва повече от най-великото намерение.
Кампанията се организира от църковното настоятелство на храма.

ДАРЕТЕ СЕГА

1

Въведете желаната сума

2

You are donating as guest or LOGIN

Бележка : СИГУРНО И БЪРЗО ПЛАЩАНЕ
Бележка : Вашето дарение ще бъде проверено и одобрено от администратор след получаване
Бележка : ИЗЧАКАЙТЕ АВТОМАТИЧНО ВРЪЩАНЕ КЪМ САЙТА, ЗА ДА ЗАВЪРШИТЕ ДАРЕНИЕТО