Приключила кампания.

Събират се средства с DMS за реставрация на икони от иконостаса на храм „Свети Архангел Михаил”, с. Здравковец, Габровска област,

Първият храм в с. Здравковец е построен през периода 1840-1844 г. Той е изграден от дърво и през 1911 г. изгаря. Строежът на сегашният храм започва през 1913 г. и завършва напълно чак след 1933 г. През времето на комунизма пълноценният духовен живот постепенно замира и храмът потъва в забрава и разруха.

Началото на новото възраждане на храма е дадено от Пламен Илиев преди през 2008 г. Той увлича със себе си над 200 човека и фирми, които участват активно в ремонта на монументалния храм. През този период храмът се сдобива с нов покрив, укрепени са основите му, наново е измазана и боядисана вътрешността, бетониран е пода, прокарана е нова електрическа инсталация, реновирана е дограмата. С това големите ремонтно-строителни работи са почти завършени.

След привършване на основните ремонтно-строителни дейности по възстановяване на храм „Свети Архангел Михаил”, с. Здравковец, Габровска област, на дневен ред е реставрацията на иконната сбирка и иконостаса на храма – общо 18 икони. Реставрирането на иконите от царския и апостолския ред на иконостаса ще бъде извършено от изтъкнатият ни реставратор Стефко Аенски, като сумата за реставриране на една икона от царския ред е 700 лв., а от апостолския  – 250 лева. Общата стойност на проекта е 7 200 лв.

Изпратете дарителски SMS DMS ARHANGEL

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS ARHANGEL на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel) или с вноска по сметка BG69 IABG 7498 1000 2089 00 International ASSET BANK IABG BGSF

Източник и допълнителна информация за справки: https://dmsbg.com/

Фейсбук страница на храм „Свети Архангел Михаил”, с. Здравковец

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 12 =