Издаване на християнска литература

20%

Където има милосърдие и мъдрост, няма нито страх, нито невежество

Свети Франциск от Асизи

Издателство „Омофор“ повече от двадесет години предлага на българските читатели най-доброто от съвременната православна литература и богословското наследство на Църквата. Нашата работа започна в трудни условия, в които издаването и разпространението на православна литература беше нова и непозната дейност за България, но успя да устои на изпитанията. През всички тези години успяваме да реализираме целите си и благодарение на вашата помощ. Затова се обръщаме към вас с молба да подкрепите предстоящите ни издания и заедно да обогатим духовната ни съкровищница:


„Музика и духовен живот. Взаимодействие в светлината на православната християнска традиция“, Деворина Гамалова

Музиката и християнството са едно и също нещо, казва гениалният музикант Мстислав Ростропович. Проф. Деворина Гамалова потвърждава това в изследването на духовното значение на музикалното творчество през призмата на православната духовна традиция. В него тя включва широк свод от произведения на музиканти, композитори, изпълнители, музиколози, историци, психолози, философи, богослови, светци на Църквата.

Проф. Деворина Гамалова е изпълнител и преподавател по цигулка. Доктор на философските науки (PhD) от University of West London. Професионалната си кариера започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон. Преподава цигулка и виола в няколко консерватории и университети в Лондон (Trinity Conservatoire), Goldsmiths, London College of Music и Бирмингам (RB Conservatoire), има майсторски курсове в Европа, Америка, Япония, Хонг Конг, Тайван и Сингапур. В периода 1995 – 1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация „Live Music Now“, чиято мисия да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение тя разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. започва и в България. Сред последните ѝ отличия са „Кристална Лира” 2013 г. от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 г., Грамота от Министерството на културата на РБ за „принос в популяризиране на българската култура по света“.

Необходимите средства са за богословска и стилова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 432 стр. Бюджет: 8 196 лв.


Сборник „Православие и съвремие“

Текстове на участници в паметни срещи и стойностни дискусии, проведени в ателие-книжарница „Къща за птици“, са събрани в това първо по рода си издание. Най-ерудираните съвременни български богослови разглеждат актуални и значими теми от обществения  живот, в контекста на християнската вяра.

Необходимите средства са за набор и езикова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 250 стр. Бюджет: 4 750 лв.


Сборник „Църквата и идеологиите“

Изданието ще представи в основната си част научни доклади на участници в международната конференция „Църква, идеология, трансхуманизъм“, организирана  през 2022 г. от Фондация „Покров Богородичен“ и Центъра по систематическо богословие към Богословския факултет на ВТУ. Авторите, представени в изданието, са учени в областта на богословието, философията, социологията, медицината и правото от България, Гърция, Македония, Сърбия.

Необходимите средства са за набор и езикова редакция, коректура, предпечат и печат.

Обем: 300 стр. Бюджет: 5 000 лв.


"Между вярата и разума." Пето допълнено и преработено издание 

Едно от най-търсените заглавия от каталога на Омофор, претърпяло няколко издания, ще бъде предложено отново, в допълнен и преработен от автора вид. Сборникът академични есета, с автор проф. д-р Димитър Попмаринов, съдържа разяснения и отговори на въпроси, свързани с най-важните понятия и идеи в християнството. Книгата е предназначена за студенти в различни области на хуманитарното знание, особено за изучаващите богословски дисциплини. Тя може да бъде полезна на новоначалните християни, както и на всички читатели, които имат интерес да научат повече за православната вяра и учението на Църквата. Всяко от изданията на сборника е допълнено с текстове, коментари и разяснения, предложени в отговор на нови въпроси от читателите. Много от тези въпроси са породени от актуални събития в църковния и обществен живот. За автора:

Проф. д-р Димитър Попмаринов е изследовател в областта на библеистиката, преподавател по Стар Завет и дългогодишен декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Той е сред основателите и пръв председател на Православно християнско движение „Свети Евтимий, патриарх Търновски“ в София. Участва в основаването на Балканския православен младежки съюз през 1992 г. През 1994 г. участва в създаването на фондация „Покров Богородичен“, чийто председател е и до днес. Автор е на книгите:

- „Синът човешки. Образът в книга Даниил и междузаветната неканонична и апокрифна литература“ („Омофор“, 1999); второ допъплнено и преработено издание (Омофор, 2021)

- „Кратко въведение в Свещеното Писание на Стария Завет“ („Фабер“, 2001)

- „Съвременни богословски проблеми“ (Омофор, 2004)

- „Между вярата и разума“ („Омофор“, 2016)

- „Библейско богословие: академични есета“ (Омофор, 2018)

- „Свещеното Писание: Херменевтика-богослужение-диалог“ (в съавторство с д-р Стефка Кънчева и свещ. доц. д-р Павлин Събев) (Омофор, 2018)

Бюджет за 1000 бр.: 5 000 лв. Срок за издаване на книгата: м.12/ 2023 год. Видео от представянето на книгата.

С минимално дарение от 20 лева вие заплащате превод от чужд език и редакция на 1 страница текст.


Кампанията се организира от фондация "Покров Богородичен".
Уебсайт на издателство “Омофор”: www.omophor.com

Издателска дейност

лв.
Изберете начин на плащане
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 20,00 лв.

Представяния на наши книги

ДАРЕТЕ СЕГА

1

Въведете желаната сума

2

You are donating as guest or LOGIN

Бележка : СИГУРНО И БЪРЗО ПЛАЩАНЕ
Бележка : Вашето дарение ще бъде проверено и одобрено от администратор след получаване
Бележка : ИЗЧАКАЙТЕ АВТОМАТИЧНО ВРЪЩАНЕ КЪМ САЙТА, ЗА ДА ЗАВЪРШИТЕ ДАРЕНИЕТО