Ще се зарадва праведникът, кога види отмъщение: ще умие стъпките си в кръвта на нечестивеца.“ (Пс. 57:11)

На темата „Насилието в Стария Завет“ ще бъде посветена мартенската среща от поредицата ежемесечни библейски беседи „Книгата на книгите“. Тя е своеобразно продължение на темата от февруари, когато заедно с отец Илиян Алексиев потърсихме посланията за прошка и за справедливост в Свещеното Писание.

Свикнали сме да мислим за живота на старозаветния човек като за изпълнен със сурови изпитания, като за времена, подчинени на принципа „око за око, зъб за зъб“  (легитимиран и в самото Писание на Стария Завет). Но защо и как Старият Завет всъщност ни разкрива насилието като реакция на богоборчество от страна на човека, като изблик на несъгласие спрямо Неговия промисъл? Какво сполетява насилниците и как Бог закриля слабия и потиснатия според старозаветните текстове? Възможно ли е човек, който живее сред насилие, враждебност и мъст, независимо в коя епоха, да запази милостта в сърцето си? Очакваме ви да потърсим заедно отговорите!

Лектор

Доц. д-р Ивайло Найденов

Преподавател по старозаветна библеистика и библейски еврейски език в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Научно-изследователската му дейност е в областта на Свещеното Писание на Стария Завет. Автор е на монографиите „Библейският Йона” от поредицата „Библейска библиотека”3 (ББ 3) и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” (ББ 5) и „Из историята на старозаветния библейски канон” (ББ 6).

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 27 март (сряда), 18:30 ч.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =