Открита бе социалната кухня „Не хаби – дари” при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”

В навечерието на големия християнски празник Рождество Христово, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ се откри нова Социална кухня „Не хаби- дари“.

Тя се организира по инициатива и под потронажа на Омбудсмана на Република България – г-жа Мая Манолова, с подкрепена от БЧК и със съдействието на църковното настоятелство при храм„Св. Св. Кирил и Методий“.

На официалното откриване днес, 17 декември, дойдоха всички основни организатори и дарители на кухнята.

Негово Светейшество Софийският митрополит и патриарх Български Неофит лично благослови благородната кауза, която започна с водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На събитието присъстваха представители на министерството на земеделието храните и горите, БЧК, Кауфланд, Лидл, Билла, ТМаркет, като и от Асоциацията на месопреработвателите в България, фирма Лактима Балкан и др.

В края на водосвета еп. Поликарп се обърна към многобройните присъстващи и подчерта, че нашата вяра не е само на словото, но и  на добрите дела, и че днес се слага „началото на една кауза, с която проявяваме съчувствие и добра воля към нашите братя и сестри“. Той поздрави г-жа Мая Манолова за нейната инициатива и отбеляза че тя е добър администратор и вярващ православен човек.

Нейната пламенност и жар са пленителни и за други, за което свидетелства присъствието на младите гимнастички, на дарителите, на институциите и на  нуждаещите се. Бог да снизходи и да даде  истинска полза-духовна и телесна на всички, които са се включили и ще се включат в реализирането на кухнята“- каза още владиката.

Като основен организатор Омбудсманът на Република България също приветства дошлите на събитието.

Ние ще дадем храна, доброта, обич и подкрепа… Всичко в тази социална кухня е безвъзмездно. Храните са дарени, приготвянето наястията са безвъзмездни, посудата е подарена. От сърце благодаря на всичкикоито се отзоваха. На БПЦ, на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на отец Александър Георгиев, който е домакин на кухнята, на Александър Ковачеви Милен Цанов и на всички отзовали се хранителни вериги“ – каза г-жа Манолова.

За откриването на социалната кухня дойдоха и изящните гимнастички от националния ни ансамбъл, които освен златни медали,притежават и „златни“ сърца, както  ги определи г-жа Манолова. Те се включиха и в раздаването на първите порции супана дошлите нуждаещи се хора.

Инициативата ще се реализира във вече изграденото специално за целта уютно пространство в двора на храма и е насочена към социално слаби хора, изпаднали в нужда или временно затруднение, така че в най-студените зимни дни да получат топъл обяд. Кампанията започва от днес и ще продължи до края на м. април 2019г. като се раздава топла храна всеки делничен ден от 12,00 часа до 14,00 часа. Предвижда се в менюто да има топла супа, хляб, кисело мляко или плод.

До този момент тя е обезпечена за обявения период снеобходимите храни и еднократна посуда. Изрази се надежда тя да стане целогодишна, ако към нея се включат още дарители.

За благородната кауза се набират доброволци, които да помагат в раздаването на храната. За целта е необходимо те да се обръщат към г-н Петър Вълчовски, тел. 0886  282 299, който е координатор на доброволците от страна на храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Заглавна снимка: https://novini247.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =