На 24 февруари, Тодорова събота, в сградата на Пловдивската духовна семинария и Православната духовна академия бе осветен нов храм, посветен на светите равноапостолни Кирил и Методий.

С благословението на Светейшия Български патриарх Неофит чина на освещаване и първата Божествена св. Литургия в храма бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В съслужение с него бяха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп – ректор на Православната духовна академия, Негово Високопреподобие архимандрит Самуил, игумен на Бачковската света обител, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – ректор на Пловдивската духовна семинария и епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ефимерият свещеник Георги Гугов, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и йеродякон Вартоломей. Песнопенията изпълниха антифонно ученици и студенти от семинарията и академията, ръководени от протопсалт Георги Радев, диригент на митрополитският хор „Св. ап. Ерм”, и Тянко Николов, преподавател по източно-църковно пеене. На богослужението присъстваха ръководствата на двете духовни училища, преподаватели, учениците от семинарията, студенти по богословие и боголюбиви миряни. Почетен гост на събитието бе бригаден генерал Явор Матеев, началник на Пловдивския гарнизон.

Голяма бе радостта на всички учащи се в двете духовни училища при вида на велелепния нов храм. След връщането на БПЦ през 1990 г. на част от отнетата през комунизма сграда на Пловдивската семинария, единственото подходящо място за богослужения се оказва физкултурния салон. Макар и преустроен, той не е ориентиран на изток. Новият храм отговаря на всички изисквания на канона на БПЦ.

По време на богослужението вдъхновено слово за непоколебимата вяра и подвига на св. вмчк Теодор Тирон произнесе ученикът в 12-ти клас в семинарията Теос Местан. Към Светите Тайни пристъпиха много от присъстващите, след като се бяха подготвили с пост, молитва и покаяние. В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Николай поздрави ръководствата на семинарията и академията от името на Светейшия патриарх Неофит и Светия Синод на БПЦ и от свое име и отправи насърчителни думи към бъдещите пастири и учители на църквата ни. Архиереят на Пловдивска епархия им молитства мир, здраве и благословени успехи.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров.

Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 17 =