На страницата на Българската православна църква – Българска патриаршия бе публикуван отчет за социалната ангажираност на БПЦ пред изминатала 2017 г.:

Българската православна църква и тази година изпълни духовната си мисия да благовести на целокупния български народ Истината, дадена ни от Самия Господ Иисус Христос. Вярна и на хилядолетната традиция на Православната църква, БПЦ започна редица благотворителни инициативи, събрани бяха средства за закупуване на скъпоструващи апарати, докоснати бяха сърцата на стотици страдащи наши братя и сестри. В края на изминаващата вече 2017 г., ви представяме обзор на мисионерската дейност на БПЦ, отразена на страниците на Официалния сайт на Св. Синод.

***

Освещаване на ремонтирана клиника

На 23 януари Негово Светейшество Неофит освети основно ремонтираните и оборудвани с най-модерна техника Клиника по неврохирургия с център за лечение на мозъчни инсулти и Клиника по урология при УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

***

Кампания „Великден за всеки”

Съвместна инициатива на омбудсмана Мая Манолова и Българската православна църква и през 2017-та година. С молитва към Бога започва кампанията „Великден за всеки“, която се организира под патронажа на омбудсмана на Република България, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, и с партньорството на Българската православна църква. Кампанията стартира на 7 март с молебен, който бе отслужен в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Патриарх Неофит лично взе участие и благослови инициативата, която е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни – българските пенсионери.

***

Стартира детска кампания „Спаси икона“

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит официално стартира кампанията „Спаси икона“, по идея на деца от неделно училище при храм “Рождество Христово” в кв. „Младост – 3“. Инициативата възниква спонтанно в децата и с въодушевление е приета от всички духовници и миряни от енорията. Детската кампания продължи до Пасха и се очаква да стане традиционна за енорийския храм.

***

Митрополит Николай и 70 деца боядисваха великденски яйца

И тази година на Велики Четвъртък Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посрещна в двора на храм “Св. вмчца Марина” 70 деца от социално слаби семейства и социални домове, както и такива в неравностойно положение и ученици, изучаващи “Религия – Православие”, за да боядисат заедно великденските яйца. Традиционната вече инициатива се проведе за 10-та поредна година. Тя бе организирана от Културно-просветния отдел на митрополията съвместно с Българския червен кръст. 11 доброволци от БЧК помагаха на децата със заболявания. Боядисаните яйца бяха дарени на домове за деца без родители.

***

Националният синодален конкурс „Възкресение Христово“-2017 завърши с тържествено награждаване на победителите

В 5-та Неделя след Пасха – на Самарянката – по решение на Св. Синод на БПЦ-БП в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” № 47) завърши Националният синодален конкурс „Възкресение Христово“ – 2017. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Членовете на КПО ставр. ик. д-р Захарий Дечев, доц. д-р Костадин Нушев, д-р Десислава Панайотова и д-р Пенка Христова, заедно с още синодални и храмови служители и много доброволци съдействаха на еп. Герасим при раздаването на грамотите, наградите и сертификатите. Децата с грейнали сърца и очи приемаха подаръците си и заставаха за паметна снимка с главния секретар на Св. Синод.

Еп. Герасим приветства всички с „Христос воскресе!” и всички се отправиха към Енорийската лекционна зала за завършващия рецитал с творби от раздел „Литература” и за откриването на изложбата с наградените икони, рисунки и фотографии.

***

За първи път православен филм бе прожектиран в затвор у нас

Филмът „Светителят хирург“ бе прожектиран на лишените от свобода, като един велик пример, който е хубаво да следват всички хора в деня, в който се честваше неговата памет (29 май 2017-а година). След прожекцията капеланът на затвора свещеник Йордан Карагеоргиев сподели, че от 23 години обгрижва хората тук, но че за първи път те запазват внимание за час и половина и го определи като чудо.

Любопитен факт е как лишените от свобода са реагирали отрицателно на моментите, когато са виждали кадрите във филма „Светителят хирург“, в които болшевиките и комунистите са рушали храмовете и са изнасяли иконите. Те благодариха за предоставената възможност да се докоснат до живота на свети Лука Кримски и обещаха, че ще се замислят върху чутото и видяното. Отец Йордан Карагеоргиев получи като дар за затворническия храм в двора на мястото за лишаване от свобода икона на свети Лука Кримски от автора на филма „Светителят хирург“.

***

Културно-просветният отдел при Св. Синод откри кампанията си „Деца рисуват за деца”

В навечерието на Деня на детето (1 юни) Св. Синод на БПЦ-БП в лицето на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил откри своята благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“.

На 31 май 2017 г. в лобито на хотел „Маринела“ (гр. София) митрополит Гавриил приветства съорганизаторите на милосърдната инициатива – вестник „24 часа”, хотел „Маринела” и Сдружение „Маринела”, както и всички официални гости и граждани, които се включиха в светлото тържество. Ръководителят на Културно-просветния отдел подчерта, че Св. Синод се е постарал да намери най-добра изява за децата-творци и най-полезно приложение на богатия архив от техни творби – лауреати на синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово”. Така тяхното творчество, посветено на Възкресението, дарява доброта, светлина, надежда и любов. Митрополит Гавриил предаде благословението на Светейшия Български патриарх Неофит за успех на благотворителната кампания с пожелание тя да принесе максимална полза и да спомогне както за закупуването на скъпоструваща медицинска апаратура за Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания, така и за поощрение на малките художници по пътя на вярата и добродетелността.

***

Тържествено откриване на реновираната Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

На 12 юни (понеделник) беше открита изцяло реновираната и обзаведена Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. По този повод Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан отслужи водосвет. В своето слово Архиереят припомни Господните думи: „Никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели“ (Иоан 15:13) и каза, че лекарите са хората, които правят това всеки ден и че хирурзите са хората, които са изучили в пълнота човешкото тяло, всеки в своята специалност. Негово Високопреосвещенство благопожела успех на всички, които ще се трудят и ще лекуват болните човеци, които имат съдов проблем. Поздрав, приветсвие и благодарност към всички присъстващи отправи проф. д-р Валентин Игнатов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Поздрав към всички присъстващи отправи министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров.

***

Духовната и светската власт във Враца подадоха ръка на наркозависимите

Истинска дискусия за мястото на вярата и Църквата в живота на наркозависимите се проведе във Враца. Кръглата маса на тема “Изход има” бе инициирана от Врачанската света митрополия и подкрепена от Община Враца на 26 юни, когато се отбелязва Международният ден за борба с наркоманиите. В дискусията участваха свещеници от Софийската, Варненската и Великопреславска, и Врачанската епархии, и от Превантивно-информационния център във Враца. Срещата откриха Врачанският митрополит Григорий и кметът на Враца Калин Каменов.

По време на дебатите бе подчертано също, че на дневен ред в обществото отново трябва да бъде поставен въпросът за въвеждането на вероучение в училищата.

Дискусията, продължила повече от три часа, завърши с набелязването на конкретни инициативи на Врачанската митрополия и Община Враца, които ще са в помощ на наркозависимите и като превенция сред младите хора от региона. За тях ежеседмично ще бъде отслужван акатист пред иконата на света Богородица “Неупиваема чаша”, пред която вярващите се молят за помощ при различни зависимости. Първият бе отслужен на 26 юни в храма “Св. Николай”, като бе воден от Врачанския митрополит Григорий. Врачански свещеници ще бъдат обучени от отци от Варненската и Великопреславска епархия за работа с наркозависими и техните семейства. Ще бъде проучен опитът на свещеници от Гърция, които работят в най-големия център за наркозависими там – “Кетеа”. Свещеници, богослови, психолози, здравни работници, бивши наркозависими, експерти от Превантивно-информационния център във Враца ще правят лекции, беседи и психологически консултации. Те ще се срещат с хора, страдащи от различни зависимости, с техни родители и близки, с деца, лишени от родителски грижи, с ученици и с хора, лишени от свобода.

***

За осми пореден път се организира поклонническият път „Рилският Чудотворец“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за осма поредна година се състоя преходът по поклонническия път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир. Организатори са Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“.

Преходът започна на 1 август в 9:00 часа от столичния храм „Св. София” с литийно шествие, начело с кръста, иконата и хоругвата на св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците бе ротондата „Св. Георги Победоносец”, откъдето през 1469 г. мощите на св. Йоан Рилски са пренесени в Рилския манастир. Преходът завърши на 6 август, когато поклонниците взеха участие в св. Литургия за празника Преображение Господне в Рилската света обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място – х. „Планинарска песен“ (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа “Рилски езера” и Рилския манастир. Ръководител на групата, тръгваща от София, както и инициатор на проекта е доц. д-р Павел Павлов.

***

Българската православна църква дарява апарати на клиниката за онкоболни деца в ИСУЛ

Три инфузоматни помпи за регулиране на вливките на онкоболните деца, бяха закупени със средствата набрани от кампанията „Деца рисуват за деца“, организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на БПЦ. Апаратите официално ще бъдат предадени от Ловчанския митрополит Гавриил на Клиниката в ИСУЛ на 12 октомври 2017 г. (четвъртък) от 11:30 ч.

През 2017 г. Св. Синод благослови да бъде направена благотоворителна изложба-базар с натрупаните през годините от 2014 до 2017 год. рисунки и фотографии от Национален конкурс „Възкресение Христово“.

На 31 май 2017 г. в х-л „Маринела“ беше открита изложбата-базар „Деца рисуват за деца“ в помощ на Клиниката за лечение на деца с онкохематологични заболявания към ИСУЛ, която остана разположена в лобито на хотела до средата на м. август 2017 г. От кампанията бяха събрани около 10 000 лв. с помощта на които бяха закупени така необходимите апарати.

На 12 октомври 2017 г. от името на Св. Синод и на децата-творци, чиито творби през летните месеци бяха разпродадени на благотворителен базар, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил предаде дарението на проф. д-р дм Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” – София.

***

Масово св. Кръщение се състоя в страната

В столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия“ се състоя първото масово св. Кръщение, в което се включиха повече от 170 деца. Инициативата е под патронажа на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Българската православна църква. Събитието е част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“.

С благословението на Негово Светейшество семействата са освободени от задължителната такса за тайнството и Българската църква дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на новопокръстените православни християнчета.

В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородени деца, сред които са наши сънародници, живеещи предимно в чужбина. Инициаторите се надяват подобен род дейност да не бъде еднократен акт, а да продължи традиционно всяка година. Целта е да се насърчат раждаемостта в страната и присъединяването на повече малчугани към светото Православие.

Подобно Кръщение бе извършено и във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Враца.

***

Възстановиха беседите в столичния храм „Св. апостол Андрей Първозваний“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. ап. Андрей Първозваний“ (София, ул. „Опълченска“ №112) се възстановяват духовните беседи.

През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом Иван Касабов – доскорошен предстоятел на храма. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

Сегашното църковно настоятелство с председател протойерей Стилиян Табаков решава да възобнови тази традиция в храма. Идеята на настоятелството е беседите да се изнасят от различни духовници и богослови всеки понеделник, от 18,00 ч.

Началото бе дадено на 6 ноември 2017 г.

За пръв лектор бе поканен зам. деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – доц. д-р Павел Павлов. Той ще представи цикъл от лекции озаглавени „Светци и святост“. Беседите се провеждат в храма.

***

Открита бе благотворителната изложба-базар на Св. Синод и Българския парламент в подкрепа на онкоболни деца

Българският парламент се превърна в дом на благотворителната изложба – базар организирана от Св. Синод на Българската православна църква. Експозицията е в подкрепа на онкоболните деца у нас. Събитието се състоя по инициатива на Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ-БП и с подкрепата на депутати от 44-то Народно събрание. Изложбата бе под патронажа на Светейшия Български патриарх Неофит, Св. Синод и председателя на 44 НС г-н Димитър Главчев.

Това бе вторият етап от благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“-2017 на Българската православна църква, която предлага възможност за закупуване на творбите-лауреати на синодалния конкурс „Възкресение Христово“ с цел събиране на средства и даряване на медицинска апаратура на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” – София. До този момент са закупени три инфузоматни апарата – волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца и целта на организаторите е събирането на още средства за закупуване на повече такива помпи, без които лекуването на децата е невъзможно.

***

Със заупокойни молитви БПЦ-БП почете жертвите при ПТП-та

Св. Синод в заседанието си на 14.11.2017 г., разгледа писмо на Валентин Радев, министър на Вътрешните работи, и реши по повод 19 ноември – Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, в храмовете в диоцеза на БПЦ-БП да бъдат отслужени заупокойни молитви, след св. Литургия, в памет на всички загинали участници в движението по пътищата в Р. България по указания по-долу начин:

„Еще молимся о упокоении душ усопших раб Божиих: всех погибших при злополучении, и о еже проститися им всякому прегрешению, вольному же и невольному.“

***

Нова просветна и социална инициатива на Културно-просветния отдел при Св. Синод

През настоящата 2017 г. Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия благослови стартирането на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“. Тя се състои в организиране и провеждане на благотворителни изложби-базари на лауреатски творби от синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово” с цел събиране на финансови средства и закупуване на медицинска апаратура за лечението на тежкоболни деца в България.

Кампанията премина успешно през своите първи два етапа – изложби в х-л „Маринела“ (София) и в Народното събрание на Р България. Чрез тях бяха събрани средства в полза на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” – София.

По желание на самата Клиника, изразено от нейния началник проф. д-р дм Добрин Константинов, и с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, кампанията придоби ново ценно измерение – съвместно организиране на катехизаторски занимания с родителите и самите деца, лекуващи се в Клиниката.

Под благословението на Божията Майка тези срещи започнаха успешно на 21 ноември 2017 г. – Въведение Богородично в храма, Деня на православното християнско семейство и младеж.

***

В навечерието на Рождество Христово детската онкохематологична клиника към ИСУЛ получи ново дарение от страна на Св. Синод

На 15 декември 2017 г., онкоболните деца, лекуващи се в Клиниката по детска онкохематология към университетската болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, и нейното ръководство получиха поредното дарение, осигурено от Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия като завършек на втория етап от неговата благотворителна кампания „Деца рисуват за деца”.

Дарението представлява два нови пациентни монитора, предназначени за операционни зали, реанимация и интензивни отделения с оглед нуждата от статистически анализ за стойностите на дишането, сърдечната честота и неинвазивното кръвно налягане на малките пациенти. Апаратите бяха закупени благодарение даренията на граждани, на депутати от 44 Народно събрание на Р България и на труда на децата-лауреати от синодалния конкурс „Възкресение Христово”, изявили своето съгласие творбите им да бъдат използвани за благотворителни цели.

***

В храм „Св. София“ се проведе благотворителен предколеден концерт в чест на журналистката Станислава Пирчева

На 21 декември на благотворителен предколеден концерт се събраха в столичния храм „Св. София“ приятели, почитатели и колеги на журналистката от БНР Станислава Пирчева.

Тя се нуждае спешно от финансова помощ за лечение, тъй като й предстои операция за отстраняване на мозъчен тумор (менингеома), който нараства и застрашава зрението й.

Да я подкрепят духовно и финансово в студената декемврийска вечер под купола на древния храм се събраха десетки малки и големи певци, и стотици софиянци.

Инициативата за благотворителния концерт бе на Софийската св. митрополия и Българското национално радио. Лично Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит присъства на благотворителната изява, в която взеха участие Детският и Смесеният радиохор на БНР и Софийският свещенически хор.

***

Отдел „Милосърдие и благотворителност“ продължава кампанията за закупуване на апарат за УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“

Софийска св. митрополия продължава своя призив за помощ на тежко болните деца от Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение с противошокова зала и операционен блок при УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, като съберем средства за закупуването на апарат – ROTEM на стойност 45 600 (четиредесет и пет хиляди и шестстотин) лева с ДДС, който е жизнено необходим за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения и в кратко време установява точната причина за кръвозагубата.

Сумата за апарата е наполовина събрана. Призоваваме всички, които желаят да ни подкрепят в това начинание, да дарят според възможностите си.

СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ

България, София 1000, ул. „Цар Калоян“ 7

БАНКОВА СМЕТКА:

СИБАНК ЕАД

IBAN: BG95BUIB98885000036301

BIC: BUIBBGSF

Автор: Ангел Карадаков

Източник: http://bg-patriarshia.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 15 =