Приключила инициатива.

Празничен благотворителен събор ще се проведе на 25 май, събота, във видинското село Владиченци. На него ще бъде обявено началото на дарителска кампания за построяване на православен параклис.

Видинският митрополит Даниил ще освети кръст върху мястото, дарено от община Димово за православен храм, обясни преподавателят и организатор на събитието д-р Ивелина Николова:

Организирайки този събор, ние се опитваме да съберем хората на това място не за да направим обичайното, което се случва по съборите, но с присъствието на Видинския митрополит Даниил да очертаем вече дареното ни от община Димово място за православен храм, кръст, който сме направили да бъде осветен и да бележи началото на една християнска традиция, както и паметна плоча на загиналите във войните за национално обединение. Тези две традиции да могат да се слеят във времето, когато се организира съборът, за да дойдат повече хора. Когато това се случи, заедно с водосвет, заедно с освещаване, заедно с курбан, който да бъде осветен, хората да почувстват, че съборът не е място за черпки и увеселение, но преди това има дълбок смисъл, който да бъде оповестен, и след това, разбира се, възвръщането на нашата 15-годишна забравена традиция.

Шестима са жителите на Владиченци, дали живота си за националното ни обединение, добави историкът и организатор на събора Христина Кирилова:

Намериха се имената на шестима души, петима от тях загиват по време на Първата световна война, един е по време на Балканските войни. Наистина искахме да направим поне една малка, скромна плоча, която да бъде в памет на тези хора, които наистина са живели и дали живота си за своите идеали.

Членовете на Патриотичен клуб „Бдинци“ ще се присъединят към събора, като при откриването на паметната плоча ще има почетен залп за загиналите. Концертна програма ще изнесат самодейци от Видин, Белоградчик, Димово и Извор.

Над 200 гости се очаква да пристигнат на събора, началото е обявено за 11:00 часа на площада в село Владиченци.

Източник: http://bnr.bg/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 13 =