…тварите се покориха на суетата не доброволно, а по волята на Оногова, Който ги покори, с надежда, че и самите твари ще бъдат освободени от робството на тлението при славното освобождение на синовете Божии.“ (Рим. 8:20-21)

Православие.БГ отправя покана към столичани за априлската дискусия от поредицата срещи „Православие и съвремие“ по темата „Християнство и екология“.

Понякога, говорейки в християнски контекст за човека като за „венец на творението“, пропускаме сериозните основания, вложени в дълбините на Христовото учение, за призива към християнина да се грижи и съхранява Божието творение. В този смисъл всеки християнин е призван да бъде еколог.

В епохата на пресита с материални блага, как християнското съзнание гледа към зелената идея? Какво е отношението на християните към екофилософия, основана на пантеистични и други духовни учения, свързани с Ню Ейдж културата? По-угодно ли е в Божиите очи да бъдеш вегетарианец или веган, отколкото да си месояден? Как изглеждат от перспективата на православното богословие аргументите на веган активисти, които само преди дни излязоха с поредния си призив – този път Светият Синод да се противопостави на традицията по Великден „масово да се избиват бебета агънца“? Какво можем да научим от отношението на множество християнски светци към природния свят? Дали природните бедствия са Божии предупреждения и наказания към човека?

На тези и още въпроси заедно – събеседници и публика, ще потърсим отговор. Очакваме ви!

Участници
Доц. д-р Мариян Стоядинов
преподавател и зам.-декан на Православния богословски факултет на ВТУ

Гл. ас. д-р Смилен Марков
преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ

 

 

Ангел Иванов
журналист

 

 

Модератор
Доц. д-р Костадин Нушев
преподавател в Богословския факултет на Софийския университет

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 17 април (вторник), 18:30 ч.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × five =