На страничката на Добротолюбие бе оповестено, че предстои подновяването на духовните беседи в храм „Св. Апостол Андрей Първозвани“:

На 09.10.2018г. в храм „Св. Апостол Андрей Първозвани“ се подновяват духовните беседи, това съобщиха от храма за „Добротолюбие“.

Тази учебна година беседите ще се провеждат всеки Вторник от 18:30 часа. Пръв лектор ще бъде доц.д-р Екатерина Дамянова от БФ на СУ.  Тя ще изнесе някокло беседи на тема „Светият град Йерусалим“.

По инициатива на предстоятеля на столичния храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, беседите бяха възстановени миналата година. По времето на социализма храмът е бил духовно средище на православната духовност, в което изявени богослови и духовници редовно са изнасяли беседи за живота на православния християнин.

Една от причините да се провеждат беседите е издаването на изключително малко духовна литература по време на атеистичния режим. През последните 40 години беседите са изнасяни главно от ставрофорен иконом Иван Касабов – доскорошен предстоятел на храма. С влошаване на здравословното му състояние, тези беседи от няколко години затихват и спират.

През изминалата година множество лектори се включиха в беседите, сред които Мелнишки епископ Герасим, архим. Пахомий, ректор на Софийската семинария, доц. д-р Павел Павлов и др.

Източник: https://dobrotoliubie.com/;

Страница на Храм „Св. Апостол Андрей Първозвани“;

Храм „Св. Апостол Андрей Първозвани“ във Фейсбук;

Свързани публикации:

Беседа „Просветната дейност на Зографския манастир през XXI век“ в храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, София

Радостни резултати от благотворителния Рождественски базар в храм „Св. Андрей Първозвани“, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + fourteen =