На 17 ноември се почита паметта на св. Григорий Чудотворец, Неокесарийски епископ († 265 г.).

Бъдещият велик светител се родил в семейство на езичници и се казвал Теодор. Подготвяйки се да се занимава с правни науки, Теодор се отбил в Кесария Кападокийска, където преподавал философия Ориген. Словото на Ориген обърнало Теодор и брат му Атинодор към Христа и те пожелали да се кръстят. При светото Кръщение Теодор бил наречен Григорий.

Св. Григорий се завърнал в Неокесария след няколко години като ревностен християнин. Не след дълго Господ посочил Своя угодник за епископ на града и св. Григорий се покорил на Божията воля.

Трудно е да се опишат безбройните чудеса, които извършил свети Григорий – той всячески придобивал нови души за спасителния Божи път и сразявал всяка вражеска сила. Наред с това св. Григорий имал принос в оборването на ересите на Савелий и Павел Самосатски, които утвърждавали, че всъщност Господ има само едно лице. Савелий  смятал, че трите лица са само известните форми, чрез които Господ се е откривал. Павел Самосатски пък твърдял, Син Божи и Свети Дух присъстват в Отца, както умът и силата (разумът и духа) у човека.

В Житието на св Григорий се разказва: „По повод на нея (ереста, бел. ред.) свети Григорий бил в недоумение и прилежно молел Бога и Божията Майка да му открият истинската вяра. Когато една нощ особено прилежно се молел за това, му се явила Пречистата Дева Мария, сияеща като слънце, заедно със свети Иоан Богослов, облечен в архиерейски одежди. Като посочила с ръка Григорий, Пречистата заповядала свети Иоан да го научи как подобава да се вярва в тайната на Света Троица. … Думите на откровението, изречени от свети Иоан Богослов, били следните:

    „Един е Бог, Отец на Живото Слово, на Ипостасната Премъдрост, на Силата и Вечния Образ, Съвършен Родител на Съвършения, Отец на Единородния Син.

    Един е Господ, Един от Единия, Бог от Бога, Образ и Изображение на Божеството, Слово действено, Премъдрост, обхващаща всичко съществуващо, и творческа Сила на цялата твар, Истинен Син на Истинен Отец, Невидим, Нетленен, Безсмъртен и съвечен Син на Невидим, Нетленен и Вечен Отец.

    И Един е Дух Светий, Който изхожда от Отца и е явен на хората чрез Сина, Съвършен Образ на Съвършения Син, Живот, Причина за всичко живо, Източник Свят, Светиня, подаваща освещение, в Който открива Себе Си Бог Отец, Който е над всички и над всичко, и Бог Син, чрез Когото е всичко, Троица съвършена, по слава, вечност и царство неразделяема и неотчуждаема.

    И така, в Троицата няма нищо сътворено или служебно, или привнесено, което да не е било преди, а впоследствие да е възникнало. Синът не е имал в нищо недостатък пред Отца и Светият Дух – пред Сина, но Троицата е ненарушима и неизменна, и винаги същата.“

След видението свети Григорий записал собственоръчно думите на свети Йоан Богослов и написаното се пазело в Неокесарийската църква дълги години.“

Но освен за безбройните му чудеса, обръщането на цяла Неокесария към Бога и защитата на Църквата от ереси, житието на св. Григорий разказва и за грижата на светеца да насочи своите енориаши към пожертвования, които да послужат на Божиите църкви, на нуждаещите се и за спасение на душите на даващите:

Божията помощ толкова помагала на светителя, че не минавал ден, без да се придобият за Христовата Църква човешки души. Много хора с жените и децата си се събирали в дома на Мусоний при свети Григорий да слушат учението му и да видят чудесните му изцеления, защото той прогонвал от хората лукавите духове и изцелявал всякакви болести. Всеки ден към Църквата се присъединявали вярващи и броят им се увеличавал. За кратко време със средствата на повярвалите в Христа Григорий създал дивна църква. Хората давали на светеца за построяването й всичко, което имали, отваряли пред него съкровищниците си, за да вземе, колкото е необходимо, за благолепието на Господния дом, за прехраната на сиротите и служение на болните.

Така в Неокесария растяло словото Божие, светата вяра се разпространявала, идолското многобожие се рушало, запустявали мерзките храмове, съкрушавали се идолите, а Името на Единия Всесилен Бог и наш Господ Иисус Христос се величаело и прославяло и Божията сила чрез свети Григорий вършела предивни и страшни чудеса.“

Житието на св. Григорий завършва така:

„Накрая, достигнал дълбоки старини, свети Григорий се приближил към блажената си кончина. На смъртния си одър той попитал присъстващите:

– Колко още невярващи има в Неокесария?

Отговорили му:

– Само седемнадесет души се придържат към идолопоклонството, а целият град вярва в Христа.

Светецът казал:

– Когато дойдох в Неокесария като епископ, толкова бяха християните, останалите бяха идолопоклонници. Сега, при отхождането ми при Бога, седемнадесет са неверните, а целият град е Христов.

После предал душата си в Божиите ръце. Така богоугодно прекарал живота си светият чудотворец Григорий Неокесарийски и благочестиво се преставил. По неговите молитви да даде Господ и на нас добър християнски край. Амин.“

Източник: http://pravoslavieto.com/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − two =