За първи път в 22-годишната история на преподаването на Религия у нас учителка по предмета получи почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН, което се дава за принос в развитието на образованието.

Наградата се връчва за 24 май, който е професионалният празник на учителите. Тази година сред отличените е и Валерия Лавчева, единственият щатен преподавател по Религия в цялата страна. Тя е главен учител на начален етап в русенското училище „Йордан Йовков“. Освен Религия, г-жа Лавчева преподава и компютърно моделиране и технологии и предприемачество на учениците от 1 до 4 клас, както и философия в гимназията, за да запълни необходимия ѝ норматив. Тя е номинирана за престижното отличие от педагогическия съвет на училището заради 20 годишните си усилия за въвеждане на малките ученици в християнските ценности и добродетели.

Валерия Лавчева получи почетната грамота от кмета на Русе Пламен Стоилов на специална церемония в Общината. Там г-жа Лавчева каза, че приема наградата „от името на колегите си, които работят в сферата на религиозното образование, и допълни, че техните резултати не могат да бъдат измерени с оценки, а единствено с добротата в детските сърца“. На тържеството в Общината, на което бяха наградени общо седем педагози от града, присъства и г-жа Росица Георгиева, началник на Регионалното управление на образованието в Русе, която също е дългогодишен учител по Религия и бивш експерт по предмета.

Дунавският град заема водещо място по брой учители и групи по Религия в страната. Това се дължи на организацията на преподаването на предмета и наличието (допреди 2 години) на експерт по Религия в РУО – Русе.

Валерия Лавчева, която получи престижното отличие на МОН, е учител по Религия от 1998 г. Завършила е начална и предучилищна педагогика във ВТУ „Св. Кирил и Методий“, богословие и магистратура по философия в СУ „Св. Климент Охридски“.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =