На 15 юни, учители, ученици и представители на Тракийско дружество „Одринска епопея“ от гр. Стара Загора и Казанлък, посетиха Видин и Видинска света митрополия.

Гостите бяха посрещнати при Гробницата-мавзолей на Антим Първи от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, архимандрит Исаак и йеромонах Максим.

Пред Мавзолея, епископ Поликарп с кратки слова приветства гостите и ги поздрави от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан.

Посещението на гостите от Стара Загора и Казанлък, е организирано то г-жа Радиана Стефанова, директор на СОУ „Екзарх Антим Първи“, и е по повод провелия се конкурс в Стара Загора, посветен на Антим Първи. Наградата на изявените ученици, номинирани на първо място, е посещение на Видин и Гробницата-мавзолей на Екзарха. Учениците, които са отличени и присъстваха на поклонението са седемнайсет.

Освен учениците, отличени и наградени от конкурса и учителите, в групата присъстваха и представители на Тракийското дружество „Одринска епопея“, гр. Стара Загора, които поднесоха на епископ Поликарп икона с образа на Света Богородица, като дар от Дружеството, както и книгата „Памет за Тракия“, на г-жа Петра Мечева.

След като гостите се поклониха пред паметника на Антим Първи, те бяха почерпени в двора на Видинска света митрополия. По време на почерпката, епископ Поликарп връчи на учениците, които са отличени, Илюстрирана Библия с икона на Спасителя, за благословение и поощрение, а на всички присъстващи икона с образа на Света Троица.

Гостите посетиха и старинен храм „Св. Пантелеймон“, както и други светини на Видин.

За повече снимки посетете https://www.facebook.com/pg/Vidinska.mitropoliya/photos/?tab=album&album_id=683883758471761

Източник: http://vidinskamitropoliya.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 6 =