На първия учебен ден за пръв път врати отвaря частното начално училище „Св. Седмочисленици“ в Ловеч, което е единствено по рода си в България.

То е под егидата на Българската православна църква, в частност към Ловчанската епархия. Училището се открива с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил. То ще се помещава в сградата на старата митрополия в центъра на града. Тази учебна година в него са записани седем деца в първи клас и шест в подготвителна група, каза за БТА директорът Иванка Хинкова.

Учебното заведение е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание на заповед на министъра на образованието и науката. Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч „Св. Седмочисленици“. Обучението ще е целодневно. Учителите са трима – Еленка Щерева, Бонка Цонева, Надежда Пенева, а отец Михаил Ковачев и отец Любомир Казашки ще преподават християнство-православие един път седмично за децата в подготвителна група и два пъти в седмицата на децата в първи клас.

В училището децата ще изучават всички общообразователни предмети, но стремежът на ръководството е, освен знания, учениците да бъдат възпитавани в любов, отговорност, съпричастност, както и в други непреходни християнски ценности, характерни за душевността и бита на православния български народ.

Надежда Пенева, която ще е възпитател в училището и чието дете е записано там в първи клас, заяви, че децата ще се обучават както групово, така и индивидуално. Ще имат занимания по интереси, които включват наука, спорт, изобразително изкуство, музика, дори, по желание, ще се обучават и на музикални инструменти. Ще разполагат с опитно поле, където ще отглеждат зеленчуци.

Това е светско училище, изучава се всичко, което е регламентирано от Министерството на образование, но ние, освен на обучението, наблягаме и на възпитанието„, каза за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

Основната част от бюджета на училището ще е от държавната субсидия за всеки ученик. Родителите ще участват със съфинансиране от 50 лева месечно. Недостигащите паричните средства ще се осигуряват от Ловчанската митрополия и от дарители. „Целта на училището не е да печели, затова таксата е символична. Ако има деца, чиито родителите нямат възможност да я заплатят, ще бъдат освободени„, добави директорът.

В първи клас ще преподава Еленка Щерева. По думите й това, което я мотивира, е любовта към децата, стремежа към добро образование, възпитаване в християнски ценности – доброта, трудолюбие, толерантност, отзивчивост, да запазват българските традиции и култура, българският дух. „Колкото повече им се повтаря, че трябва да се правят добри неща, кое е вредно, кое е полезно, след това ще има отражение и на психиката им. Те ще го помнят като предпазна мярка„, каза Пенева.

По думите на Ловчанския митрополит Гавриил за създаването на училището е използван опита на подобни училища от Русия и Гърция. Подготовката за откриването на частното учебно заведение е отнела две години, като ремонтите, обзавеждането и оборудването е със средства на Ловчанската митрополия и с дарения. Идеята е да стане до 8-ми клас, а после, ако има желаещи, да се превърне и в гимназия.

Решихме да открием училището, защото децата имат нужда от помощ. България е на едно от първите места по детска престъпност, което е много тревожно. От една страна, виждаме, че имаме много умни и талантливи деца, печелят по света конкурси, от друга страна, голям брой страдат от навици, с които няма да имат бъдеще. Искаме да помогнем, защото училището трябва да образова, но и да възпитава. Само добре възпитаният учен човек е полезен и може да използва своите способности в своя полза и на обществото„, посочи Ловчанският митрополит. Той добави, че целта е да се възпитават децата на християнски морал, любов, самопожертвователност, отговорност, както и на всички добродетели.

Искаме да станат добри, послушни, ученолюбиви. С такива деца България ще бъде с много по-добро бъдеще и ще стане много по-силна. Най-голямото богатство на един народ е да е нравствен, просветен. Неслучайно Светите Седмочисленици са положили основата на това православно християнско просвещение и благодарение на техния труд България е оцеляла„, заяви Ловчанският митрополит Гавриил. По думите му родителите са записали децата си с вярата, че това ще бъде най-доброто за техните деца. Да си повериш детето, по-голямо от това доверие няма, каза митрополитът. Той изрази надеждата си, че българският народ ще тръгне към духовен и нравствен подем, към възраждане на ценностите и християнските добродетели, а пътят според него е християнското възпитание.

Църквата винаги е стояла в самото начало на българското училище. Това са Светите Седмочисленици, които са първите учители в България на писменост, просвета, християнство, по време на турското робство това са и килийните училища, българските деца са учени в манастири и църкви, учителите са били свещеници, монаси или православни християни. Благодарение на килийните училища българите са запазили своята национална идентичност и вяра. Българската църква е в основите на българското образование и смятам, че и сега трябва да е така, защото ние учим хората на добро„, счита Ловчанският митрополит. Според него новооткритото училище може да е малко, но ще е пример и за другите учебни заведения. То дава началото, за да се появят още такива в страната, допълни той.

Източник: http://glasove.com/

Интернет страничка на Частно начално училище „Св. Седмочисленици“http://sedmochislenitsi.bg/

Снимки: http://glasove.com/; http://sedmochislenitsi.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =