В съботния ден на 28 април, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит с благословението на Българския патриарх Неофит направи първа копка и положи основен камък на първия в България и осми в света Национален възстановителен център за деца, болни от рак.

На тържественото събитие в землището над с. Опицвет, Софийско се събраха множество дарители, спомоществуватели и съмишленици на  благородното дело.

Сред присъстващите бяха членове на Сдружението „Деца с онкохематолигични заболявания“, кметът на община Костинброд Трайчо Младенов, началникът на отдел „Милосърдие и благотворителност“ на Софийска митрополия Теодор Атанасов и сътрудници, депутати, общественици, дарители, родители и деца.

Викарният епископ Поликарп отслужи заедно с духовния надзорник на епархията ставр. ик. Ангел Ангелов и духовници полагащият се водосвет  и освети три камъка, които вложи в основите на новия възстановителен център. В края на последованието Негово Преосвещенство преподаде благословението и благопожеланията на Българският патриарх Неофит като пожела на инициаторите да имат все повече съвместни инициативи със св. Църква, с отдела „Милосърдие и благотворителност“ за прослава на Божието име сред хората и за полза на христолюбивите християни.

Той  пожела на добър час на изграждането на този дом, който се предвижда за „нашите по- малки братя, които се нуждаят от лечение. Нека  той да бъде за тяхното добруване- духовно и телесно и нека Бог отново да ни събере, за да открием заедно този център. Изпълнени с вяра, надежда и любов, благодарейки на Бога да се утешаваме взаимно и трудовете ни да се увенчаят за здравето и благоденствието на всички,  които идват тук.“- завърши словото си еп. Поликарп.

Празничното събитие продължи с кратки, вдъхновяващи слова на кмета на Костинброд, който много активно сътрудничи на проекта и на г-н Белчев от Сдружението на откоболни деца, който е основен инициатор и организатор на центъра. С фолклорни изпълнения,  деца от местното читалище  поздравиха присъстващите  като за сетен път показаха, че те са нашата памет и бъдеще.

Разговаряме с г-н Белчев за идеята, проекта и организацията на проекта.

Как възникна идеята за този център?

Ние сме от Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“. Преди седем години осъзнахме, че децата които боледуват от онкохематолологични заболявания в България не получават необходимата подкрепа от обществото и затова направихме това сдружение, за да може да им помогаме колкото ни позволяват възможностите. За тези седем години свършихме не малко работа. Изградихме спортен комплекс с доброволен труд, посадихме 200 дръвчета , направихме зеленчукови градини и всичко това  благодарение на наши приятели и близки. Много сме благодарни на всички  спомоществуватели и фирми, които дариха средства, както и на  обикновените хора, които отделиха от залъка си и времето си да се изгради този комплекс. Голямата ни идея е, да се построи възстановителен център за деца от цяла България. Преди шест  години купихме парцелите в община Костинброд и с много усилия проектирахме комплекса.

Архитектурният план е извършен безвъзмездно от наши приятели,  проектът е удобрен от общината и вече сме готови за първата копка. Независимо от политическата партия и личностите от страна на община Костинброд  не  сме срещали пречки и трудности и така можахме да  да вървим напред.

Центърът е проектиран, за да може да може да обслужва децата, които се лекуват в България от онкологични заболявания. Има капацитет за 40 човека. У нас на година се разболяват ок. 150 – 200 деца.

Все пак как стигнахте до тази инициатива? Има ли откъде да черпите опит и решения?

Идеята не сме я открили ние. Има още  7  такива центъра в света, първият е в Сащ , а др. са в Европа. Всички те са обединени в една асоциация, с която ние подържаме връзки и контакти и менно те  ни помогнаха да изготвим целия проект. Идеята е тук да идват децата с родителите си, с братята и сестрите си, тъй като лечението на онтологично заболяване е дълго и тежко. Заболелите деца изпадат от обществения живот, не ходят на училище, на детска градина и се налага две- три години да са затворени в една болнична стая. Това поражда огромни психологически проблеми както при тях, така и при родителите им. Затова искаме в този център те да идват със семейсвата си и заедно да ги приобщим към живота, да им вдъхнем увереност, че всичко е преминало и че те са като всички останали деца.

Предвиждате ли да откриете нови работни места? Как мислите да организирате посещенията тук?

Предвиждаме да се открият повече от 15 работни места. Готови сме да превлечем и изявени специалисти и терапевти, които да работят с децата и семействата. Предвиждаме да има 10- дневки след което заболелите деца да излязат отворени към обществото, към приятелите си, към семейството си.

По проект има седем еко къщи, където да се настаняват семействата  и централна сграда, в която да се провеждат заниманията. Имаме спортен център, басейн, параклис, посветен на св. Стилиян, закрилник на децата.

Как избрахте мястото, защо точно в Опицвет? 

Мястото не е случайно. Това е едно от най- чистите и незамърсени места край София. Има едно постоянно планинско течение, което е със свеж въздух. Освет това, нашият център граничи с „Натура 2000“, която е защитена зона.  Интересно е че зеленчуковата градина не я третираме с нищо и имаме добра продукция, нямаме дори и вредители, които да унищожаваме.

Как ще финансирате програмите, които ще правите?

Ще имаме делегирана държавна издръжка. Имаме уверението, че след като построим центъра, държавата ще финансира изцяло проекта. За две години ще се подготви специална социална услуга, след което тя ще може да ни финансира.

Пожелаваме Ви успех в строителната дейност и в най- скоро време да отворите вратите на Националния център! 

Текст и снимки: Весела Игнатова

Източник и снимки: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three − 2 =