На дванадесетия национален конкурс „За хляба наш…“ участници от Православният информационен център на Неврокопската света митрополия споделиха с присъстващите как се приготвят просфори:

Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници благословиха хляба на участниците в двадесетият национален конкурс „За хляба наш…“.

Митрополит Серафим се обърна към участниците и организаторите с приветствени слова и им пожела на добър час в юбилейното издание на конкурса. След него г-жа Христина Шопова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград поздрави участниците и екипа на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име. Г-жа Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Поздравителен адрес бе прочетен и от г-н Ангел Джамбазки, народен представител от партията на „Обединени патриоти“.

Националният ученически празник „За хляба наш…” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тази година в националния конкурс „За хляба наш…” участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна. Целта на конкурса „За хляба наш….” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти.

Във втория ден от конкурса участие взеха представители на Православният информационен център на Неврокопската света митрополия с нагледно приготвяне на просфори. Присъстващите бяха запознати със значението на хляба в православната традиция и какво символизира просфората, която се използва в богослужението.

Източник: http://pic-blg.com/

В случай, че желаете да подкрепите добротворството и инициативите на Православния информационен център на Неврокопска света митрополия, допълнителна информация може да намерите ТУК и ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =