Учители от София, Варна, Благоевград, Хасково и Ямбол се събраха в Кремиковския манастир на обучителен семинар на тема: „Да учим като Христос“.

Участниците приеха предизвикателството да изследват евангелски текстове, които разкриват педагогическите похвати на Иисус Христос. Какъв Учител е Спасителят, как се отнася към учениците Си, какви техники прилага, как построява „уроците Си“? На тези въпроси откриваха отговори участниците в семинара. Обучителите – д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева, дадоха възможност на учителите да погледнат на своята работа през призмата на примера на Христос. Това поставя пред нас нови предизвикателства и възможности за развитие и усъвършенстване – единодушно заявиха учителите.

В хода на работата преподавателите разгледаха примерни уроци, обсъдиха как се подбира учебното съдържание според възрастта на децата, как се „дозира“ информацията, по какъв начин се свързват знанията по Религия с ежедневието на учениците и как те стават част от мирогледа на децата.

Проявата се организира от Софийска митрополия и Центъра за образователни инициативи „Двери“. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети семинара и се срещна с участниците. Владиката поздрави учителите от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от свое име, посочвайки, че тяхното просветно дело е много важно и ценно. Той окуражи стремежа на педагозите към подобряване работата им, като подчерта, че религиозната просвета е сред приоритетите на патриарх Неофит и на митрополитското ръководство. Владиката подари на всички икони на Добрия пастир като спомен за срещата и напомняне за важността на служението на учителите.

Участието на 10 учители от Варна в семинара стана възможно благодарение на подкрепата, оказана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който също поставя сред приоритетите си осигуряването на добри условия за работа и квалификация на преподавателите по Религия и в прицърковните школи.

Участниците в семинара се радваха на гостоприемството на игумена на Кремиковския манастир – о. Серафим Янев, който е създал в св. обител прекрасни условия за подобни просветни инициативи.

Семинарът започна с молитва в манастирския храм „Св. Георгий Победоносец“.

Източник и галерия: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =