На 2 август 2017 г. на страницата на Светия синод на Българската православна църква бе оповестено полагането на основния камък на параклис на името на св. великомъченик Пантелеймон в двора на МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца. Към новината бе посочена и дарителска сметка, чрез която всеки може за допринесе за изграждането на молитвен и утешителен дом в двора на болничното заведение: 

Днес след отслужването на тържествена архиерейска св. литургия Врачанският митрополит Григорий положи основен камък на параклиса посветен на св. Пантелеймон, който предстои да бъде построен в двора на МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца.

Полагането на камък за нов храм е първото такова последование, което отслужва Врачанският митрополит Григорий, като епархийски архиерей на Врачанска епархия. На последованието молитвено участие взеха Константийски епископ Иаков, викарий на Пловдивския митрополит, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, врачанско и столично духовенство, както и лекари и медицински работници от МБАЛ „Христо Ботев”.

След полагането на камъка митрополит Григорий каза, че „днешният ден е радостен е не само с това, че от вчерашния ден в гр. Враца пребивават светите мощи на св. вмчк Пантелеймон. Не само за това, че всички, които имаха желание, имаха възможност да се поклонят на св. мощи и да изпросят неговата благодатна помощ и подкрепа, но удвоява радостта ни и фактът, че днес се полага основният камък на още един дом Господен, дом Господен, който ще носи името на св. вмчк Пантелеймон и ще се намира в двора на болницата и ще бъде с отворени врати за всички страдащи, нуждаещи се от облекчаване на техните страдания и изцеряване на техните болести”, каза митрополит Григорий.

„За съжаление много често чуваме, четем, и сме свидетели на факти, че храмове се рушат, че храмове пропадат, че нямаме възможност да ги поддържаме или пък стоят заключени с месеци. Много по-рядко обаче ще чуем такава блага вест, че се полага основата на нов дом Господен, а имаме нужда от храма Господен, защото немислимо е съществуването на православния християнин без храма”, каза още митрополит Григорий.

За построяването на параклиса се събират дарения. Ако желаете да помогнете в изграждането му може да го направите на следната банкова сметка:

BIC: IABG BGSF

IBAN: BG81 IABG 7494 5000 7404 01

При Интернешънъл Асет Банк АД, Враца

Източник и видео: http://www.bg-patriarshia.bg/

Храмът е преддверие на небето — тук, на земята…“ – Сергей Худиев („Строите църкви, вместо да помогнете на болните деца“)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =