Храм “Св. св. Кирил и Методий” ви кани на открита беседа на 4 декември 2018 г. в чест на св. Николай Мирликийски Чудотворец и за рядката служба, посветена на неговото Рождение

Дивен е Господ в Своите светии…
Скъпи в Господа братя и сестри,
Традицията на Православната Църква с особено благоговение пази жива паметта и отдава заслужена прослава на един от най-ярките примери за архипастир, истински положил душата си за своето паство – св. Николай Мирликийски Чудотворец.

В традицията на всички Поместни Православни Църкви са запазени служби в прослава на неговото светителство и в памет на пренасянето на нетленните му мощи от Мала Азия в гр. Бари. Съществува, обаче, още една, особена служба, която в еортологичната (църковно-празничната) традиция на Православието е запазена като единствен образец на прослава на Рождението на светител. Днес тя има своята хилядолетна история, която оживява ежегодно на 27-ми юли (11-ти август, ст. ст.), когато в множество епархии на РПЦ православни християни отправят молитвения си взор към Божия угодник Николай, в чийто образ на кротостта намират упование за своето спасение.

В навечерието на Никулден ви каним на откритата ни беседа, в която ще бъде осветлена именно тази рядка и уникална служба, посветена на Рождението на св. Николай Мирликийски Чудотворец.
Беседата ще изнесе свещ. Захарий Димитров, духовник при храма-домакин.

Свещ. Захарий Димитров

Заповядайте!

Вход свободен.

Дата на провеждане: 04.12.2018 г. – ВТОРНИК.
Начален час: 18:00 ч.
Енорийски център – Лекционна зала
Храм “Св. св. Кирил и Методий”
ул. „Г. Вашингтон“ № 47
София
ЛЕКТОР: свещ. Захарий Димитров

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =