Школата по източно пеене към столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ ще изнесе концерт с пасхални църковни песнопения на 11 май от 18:30 ч. под наслов „Пасха священная“ (Свещена Пасха).

Пасхалните песнопения са венецът на православното богослужение, сподели за Двери ръководителят на работилницата Никола Антонов:

„Св. ап. Павел казва, че ако Христос не е възкръснал, проповедта ни е празна (1 Кор. 15:14). Ако не вярваме във възкресението на Спасителя, целият християнски живот е безсмислен. Нашата работилница по източно пеене се посещава от хора, които горят от любов към църковната музика и в същото време вярват в това, на което тя ни учи. Няма по-подходящ период да поднесем нашето преживяване на радостта от Възкресението чрез мелодиите и текстовете на църковните песнопения, посветени на празника на празниците. Програмата е едновременно позната и непозната. Преобладават разпознаваеми мелодии за всички, които посещават православните богослужения. Разбира се, пасхалният тропар, избрани песни от канона, който почти всеки православен християнин знае наизуст, любимото на много българи „Ангел вопияше“, но също и мелодии от по-непознати автори като Жеко Павлов, Ангел Севлиевеца, Константин Прингос… Целта е дори в познатите песнопения да покажем нашето искрено отношение към църковната музика и към текста. Актрисата и писателка Майя Динева ще поднесе избрани пасажи от Евангелието, богослужебните текстове и житията на светците. Ще почетем и деня на нашите просветители – св. братя Кирил и Методий“.

В концерта на школата към храма „Рождество Христово“ ще се включат и децата от неделното училище, които участват в детската работилница по източно пеене, ръководена от Росица Пенева.

Източник: https://dveri.bg/

Заглавна снимка: http://рождество-христово.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + eighteen =