Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан обяви, че ще бъде създадена фондация на името на Св. Киприян Цамлак Чудотворец митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия.

Целите на фондацията ще бъдат събирането на средства за подпомагане на ученици в семинарията, студенти и даровити деца в областта на изкуствата посочват Dobrotoliubie и Monitor.

Предстоят както съдебната регистрация на фондацията, така и оповестяването на нейните съучредители.

Новината за новата социална ангажираност на Старозагорска св. митрополия е съчетана с обявяване на решението на Епархийския съвет храмът „Св. Николай Мирликийски“ да стане катедрален храм на Старозагорска епархия.

И двете съобщения са направени в навечерието на честването на 180-годишнината от рождението на първия Старозагорски митрополит – Методий (Кусев), което ще се отбележи на 5-октомври с участието и на Негово Светейшество патриарх Неофит. По повод празника в града пристига и иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от град Ананиев, Украйна. Светинята ще бъде изложена за поклонение в храм „Св. Николай Мирликийски“.

Свързани публикации:

Старозагорски митрополит Киприан: „Ако ние не обичаме България, няма кой да я обича!“;

Старозагорският митрополит Киприан поздрави лично млади математици – медалисти от Стара Загора;

Митрополит Киприан откри първия православен ученически лагер в Старозагорска епархия;

Стъпка към духовна просвета – Старозагорска епархия започва издаването на списание.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 11 =