След като на 5-ти юни награждаването на Софийските победители от Седемнадесетото издание на конкурса „Бог е любов“ се състоя в София, на 9-ти юни победителите от цялата страна бяха приети и наградени от Старозагорска св. митрополия, домакин на тазгодишното издание на конкурса:

На 9 юни в Стара Загора бяха връчени наградите на победителите в националния кръг на състезанието „Бог е любов“, което се организира за 17-та година от Министерство на образованието. В състезанието участват ученици от цялата страна от 1 до 12 клас. Тази година домакини на церемонията по награждаването на националните лауреати бяха Старозагорска митрополия, която се погрижи за настаняването на децата, техните родители и учители, и Регионалното управление на образованието – Стара Загора, които осигуриха наградите и поеха организацията по връчването на отличията.

Тържеството се състоя в хотел „Железник“, където освен отличените ученици, присъстваха протосингелът на Старозаторска епархия архим. Богослов, ик. Йордан Карагеоргиев, началник на Културно-просветния отдел на Старозагорска митрополия, Коста Костов, главен експерт от Министерството на образованието, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на РУО – Стара Загора, председателят на Националната комисия на състезанието проф. Александър Омарчевски и други.

За първи път в 17-годишната история на състезанието в церемонията по награждаването не взе участие митрополитът на епархията домакин. Затова кратко приветствие към присъстващите отправи архим. Богослов, който пожела на децата да възрастват в доброто и да не забравят, че Бог е любов.

Зам-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова изрази радостта си от присъствието на толкова талантливи деца от цялата страна в града. Тя отбеляза важната роля на това състезание – да насочва мислите и таланта на децата към духовното и доброто.

Приветствие отправи и проф. Александър Омарчевски, който поощри децата да продължат да развиват дарбите си и да увличат и връстниците си в творчество  и в следването на доброто. Проф. Омарчевски отбеляза, че днешните ученици могат да се радват на свободата да творят в областта на религията, което беше забранено на поколенията преди това. Той пожела младите таланти да се развиват във всички области и ги покани един ден да продължат образованието си в Богословския факултет на СУ.

Началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова подчерта необходимостта от подкрепа на будните ученици, като отбеляза важната роля на родителите и учителите в процеса на развитие на децата и техните таланти. Тя отбеляза, че взаимодействието между училището и религията спомага да се възпитават по-добри хора, от което нашето общество се нуждае.

Коста Костов от Министерството на образованието отбеляза, че Националното състезание „Бог е любов“ вече 17 години свидетелства за добро взаимодействие между църква и министерство, а за да се случва това, са необходими усилия от всички участници. Г-н Костов подчерта, че добрите постижения на учениците са резултат от работата на родители, свещеници, учители и всички хора, които подкрепят децата. Коста Костов посочи, че това е добър път, който трябва да продължи.

Деца от Стара Загора представиха пред гостите кратка артистична програма и на отличените ученици бяха връчени наградите в четирите направления – стихотворение, проза, рисунка, приложно изкуство.

Повечето от лауреатите на състезанието пристигнаха в Стара Загора предния ден. По програма, изработена от Старозагорска митрополия, те посетиха църквата „Въведение Богородично“, където о. Живко Желев им говори за устройството на храма, св. Литургия и църковния живот, с което се изчерпа ангажиментът на митрополията към гостите от цялата страна.

О. Живко разказва на децата за църковния живот в най-големия храм на Стара Загора – „Въведение Богородично“

Националното състезание „Бог е любов“ се организира от Министерството на образованието в училищата в цялата страна. Една от целите му е да насочи детското творчество към духовния живот и религията. В тези усилия Министерството разчита на подкрепа от митрополиите на БПЦ по места. Провеждането на конкурса и церемониите по награждаването изискват сътрудничество от двете страни, за да се покаже на децата и родителите, че църквата и държавата си сътрудничат в обучението и възпитанието на децата. През годините Министерството на образованието полага постоянни усилия да ангажира митрополиите в този процес, давайки им възможност да са домакини на награждаванията и да общуват повече с децата и техните родители.

Източник: https://dveri.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + ten =