Сред инициативите, обсъдени между представители на Старозагорска света митрополия и Тракийския университет са въпроси по обгрижването на затворниците от старозагорския затвор и възможността да получат висше образование.

Днес (бр. 31 октомври) Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, временно управляващ Старозагорска епархия, беше на среща с ръководството на Тракийския университет по покана на неговия ректор проф. двмн Иван Въшин. Сред темите, разгледани на срещата, е била и тази за освещаването на параклиса „Св. Патриарх Евтимий“, построен на територията на учебното заведение.  Митрополитът е изразил готовност това да стане най-скоро и предстои да бъде насрочена дата за освещаването на академичния храм.

Друг важен въпрос, поставен по време на разговорите в Тракийския университет, е бил този за обгрижването на затворниците в Старозагорския затвор и възможността те да получават висше образование. Темата е била повдигната от о. Йордан Карагеоргиев, който от дълги години се е посветил на пастирско служение в параклиса на старозагорския затвор и обгрижване на лишените от свобода. Очаква се в скоро време да бъде направена промяна в законодателството, която да дава възможност на затворниците да повишават образователния си ценз чрез обучение във висши учебни заведения. Митр. Антоний и представители на Старозагорска митрополия са обсъдили с ръководството на Тракийския университет възможностите, които тази промяна в закона дава за промяна в живота и перспективите пред затворниците в бъдеще. Това може да стане чрез съвместна работа на митрополията и Тракийския университет.

По-късно митрополит Антоний и свещеници от Стара Загора осветиха 16 метров кръст в с. Бряст. При пристигането си в селото духовниците отслужиха молебен в храма „Св. Йоан Рилски“, а след това осветиха кръста, издигнат по инициатива на кметицата Латка Латева и с подкрепата на жителите на селото.

Изработката на съоръжението е отнела една година и освещаването му съвпада с Деня на народните будители, който утре ще бъде отбелязан подобаващо в с. Бряст.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 20 =