Православие.БГ отправя покана към столичани за майската среща от поредицата дискусии „Православие и съвремие“. Заедно със събеседниците ни ще проследим отгласа от посещението на папа Франциск в България.

Преди ден папата отпътува от България, но визитата му остави след себе си въпроси, които провокираха дебати и спорове както в медийното пространство, така станаха обект за вътрешно-църковен анализ за православната общност у нас.

Какво каза патриарх Неофит на папа Франциск? Каква беше целта на папското посещение у нас? Какви бяха акцентите в посланията на папата към българския народ? Какъв е погледът на католическата общност в България спрямо приема на папа Франциск от страна на Българската православна църква? Позволяват или не каноните на Православната църква обща молитва между католически и православни архиереи? Участва ли Българската православна църква в междуцърковния диалог? Това са част от въпросите, на които заедно ще потърсим отговор! Очакваме ви!

Участници

Проф. дфн Владимир Градев
преподавател по теория на религията в СУ „Св. Климент Охридски” и философия на религията в НБУ, посланик на България във Ватикана от 2001 до 2006 г.

 

 

 

Доц. д-р Мариян Стоядинов
преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на ВТУ

 

 

 

 

Модератор

Доц. д-р Костадин Нушев
преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 15 май (сряда), 18:30 ч.

Снимка: www.popeinbulgaria.gov.bg

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − four =