Митрополит Киприан откри с тържествен водосвет реставрираната стая-музей „Васил Левски“ в Мъглижкия манастир „Свети Николай Чудотворец“.

Сведенията за манастира са оскъдни. Основан е от цар Калоян по времето на Втората българска държава. Според преданието това се случило през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. „Много пъти Васил Левски е нощувал и се е укривал именно тук. Щастливи сме, че със средствата, дарени от продажбата на картини на творците от сдружение „Творецъ“ успяхме да я реставрираме“, каза в приветствието си кметът на община Мъглиж Господин Господинов. Историческите сведения сочат, че Левски е отсядал три пъти при обиколките си в България в Мъглижкия манастир. Година бе времето от идеята за възстановяването на килията до пълната й реализация. В благотворителността се включиха изключително много хора, като тя стартира с дарени от художници картини, които рисуваха с благотворителна цел.

Проектът и ремонтните дейности за автентичната възстановка са дарение на старозагорския архитект Иван Иванов, а инициатор за възстановяването килията на Левски е художникът Милена Господинова.

Това бе и кулминацията на VI Международен художествен пленер „Времето е в нас и ние сме във времето…“, посветен на 180 години от рождението на Апостола. Три дни по-рано под патронажа на кмета Господин Господинов се проведе фестивал на етносите, а занаятчии и художници се наредиха на улица на занаятите.

Специални грамоти и награди получиха гостите на пленера, насладили се на възможността да творят сред красивата природа на с. Ягода – художниците от България – Христо Танев, Михаил Саздов, доц. Цветан Стоянов, Николай Русев, Донка Миткова, Ваня Желева и Милен Иванов, както и специалните гости, също художници – Лузиа Кала от Унгария, Василе Драгошан, от Румъния, Софе Летрен от Белгия, Марина Варенцова и Гаяне Доброволска от Русия и Мита Ристич и Мариян Станкович от Сърбия. Отличени бяха и участниците от СНЦ „Творецъ“ – художниците Росен Бакалов, Атанас Дончев, Румен Рачев и Милена Господинова, оръжейният майстор Христо Николов, фотографът Иван Бонев, бъчварят Райчо Трифонов, стъклописецът Албена Венкова и майсторът на художествената керамика Мария Филева. В програмата участие взеха и проф.д-р на физичните науки Стоян Съргойчев и писателите Йордан Пеев и Косьо Зарев.

Текст и снимки: Благовест Илиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + eleven =