На 2 юли 2017 г., когато светата ни Църква почита Полагането на честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна, християните от Старозагорска епархия се сдобиха с нов православен храм.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение с протосингела архимандрит Богослов и свещеници от епархията, освети храм „Св. вмчк Георги“ в село Могила.

Това стана възможно благодарение на многолетните трудове на жители на селото и на други ревностни християни. Още през Рождественския пост на 2004 г. инициативен комитет от с. Могила внася в Старозагорската митрополия предложение за изграждане на православен храм в селото, с молба да бъде утвърден състав на Църковно настоятелство. В отговор, Епархийският съвет утвърждава църковно настоятелство при новостроящия се храм, с председател Негово Всеблагоговейнство протойерей Петър Радев.

Неслучайно настоятелите избират за небесен покровител на храма св. вмчк Георги – когото имат за свой молитвен застъпник животновъдите. Главният поминък на местното население са земеделието и животновъдство – от време оно в Могила занаятчии почти няма и селото празнува своя събор на 6. май, когато светата Църква почита паметта на великия Христов мъченик, победоносец и чудотворец.

Две години след основаването на инициативния комитет, през декември 2006 г., вече е осигурен терен за изграждането на храма – дарение от Община Стара Загора.

На 5. май 2008 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужва тържествен водосвет и чинопоследование за полагане на крайъгълния камък на православен храм „Св. вмчк Георги“ в село Могила.

Многобройни са ктиторите на храма. Той е изграден с доброволните усилия, безвъзмездния труд и спомоществувателството на десетки хора. Проектът за изграждането му е дар от екип на фирма „Респект `93“ с ръководител инж. Стефко Драгов. Геодезическото заснемане е извършено безплатно от „Глобал гео“ с управител инж. Румен Георгиев. Неоценима е помощта от „Тенстрой“ ООД – с управител Теньо Узунов, които даряват строителни материали и извършват безвъзмездно строителство. Сред ктиторите са Пламен Бояджиев, Пламен Господинов, Николай Колев, Димо Вълков и техните семейства, както и много жители на селото.на Старозагорска епархия, в непосредствена близост до престолния град. Възникнало по време на турското робство, на основата на съществуващите в района четири чифлика, където основната работна ръка били българи – овчари и ратаи. През 1879 година жителите на Могила изградили първото училище в селото, а през 1930 г. било основано и читалище – на името на св. Климент Охридски, – което и досега развива богата културно-просветната дейност. Днес Могила е живо и красиво село, с голям парк и нова водопреносна мрежа. По документи, постоянните жители на селото са около 730, но реално в него живеят целогодишно над 1000 души, повечето от които изповядват православната вяра.

Преди да се сдобият със собстве храм, жителите на Могила приемали свето Кръщение и се черкували в храм „Св. Архангел Михаил“ в близкото село Преславен – от стъпките им се образувала пътека, която свързва двете села, свидетелстват възрастни хора. Днес православните християни в селото вече имат свой Дом Божий, дом за молитва. И да даде Господ, да вървят по пътеката на своето спасение.

Милена Иванова-Андреева

Източник и снимки: http://spisanieayazmo.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + six =