В съботния ден (12 октомври) Седмицата на православната култура в София ни предлага три събития: концерт с църковни песнопения на квартет „Херувим“ и прожекция на документалния образователен филм за Църковната музика „Песен и молитва“ (14 ч.), представяне на дебютния, но отличен и номиниран за редица награди сборник с разкази „Техническа проверка“ на Ангел Иванов (18:30 ч.) и прожекция на документалния филм за монасите от българския Зографски манастир на Атон – „Градината на Пресвета Богородица“ (20 ч.).

Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

В рамките на Седмицата ви каним да поговорим за една дебютна книга – сборника „Техническа проверка“ (изд. „Скалино) на Ангел Иванов с разкази за вярата, смисъла, или „истории за пътя към Пътя“.

Книгата е отличена с голямата награда за проза от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ 2019, авторът е носител и на тазгодишната награда в Националния литературен конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“ с „Добрият християнин“, включен в сборника.

Книгата е с номинация за тазгодишните награди на Портал Култура и Литературните награди „Перото“.

За сборника писателят Деян Енев отбелязва:
В тези близо 50 разказа Ангел Иванов показва изумителна способност да гледа и да вижда, да слуша и да чува, да говори с точните думи или да мълчи. Той не се прави на голям писател, който ще слиса изведнъж всички; той е пуснал житейската река да тече през младата му душа и просто ни показва находките си. Затова и неговите разкази не робуват на клишета, те черпят сокове и от пътеписа, и от репортажа, и от импресията, и от миниатюрата. Но невероятният усет към детайла, умението му да описва хората, перипетиите им и изтичащото време в един ненадеен миг зазвучават в тях с органова мелодия и без значение кое е онова нещо, което е превърнало вътре земята в небе – дали детството, дали жената, или Бог, ни се дава да видим кое остава в потока на изтичащото време и кое безвъзвратно изчезва. Това е може би най-силният разказвачески дебют, който съм чел през последните години.

Книгата ще представят писателят Александър Шпатов и отец Георги Георгиев от столичния храм „Св. Йоан Богослов“, кв. Владая.

Кога: 12 октомври (събота), 18.30 ч.
Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22)

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република БългСария за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Свързани публикации: 

В събота Седмицата на православната култура ни предлага концерт на Квартет „Херувим“ и образователен документален филм за Църковната музика

Документален филм за монасите от българския манастир на Атон ще бъде прожектиран за Седмицата на православната култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + seventeen =