Екипът на издателство „Омофор“ има удоволствието да ви покани на откриването на изложбата на Юлия Станкова „Не бой се, просто вярвай“ и на лекцията „Православната иконопис – традиция и съвремие“, които се провеждат в рамките на Седмица на православната култура в София

Инициативата Седмица на православната култура в София се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Юлия Станкова е родена на 30 октомври 1954 г. Нейни творби са били представяни в над 40 изложби у нас и в чужбина (Италия, Германия, Холандия, Гърция, Великобритания и др.) В нейната живопис откриваме съвременни интерпретации на библейски теми и сюжети. За Книгата на книгите като нестихващ извор на вдъхновение самата тя казва: „Библейският текст ме привлича с информацията за Човека, кодирана в него, която се разкрива постепенно в процеса на четенето. Картините ми представляват моите тълкувания на библейските събития от гледна точка на съвременността. Творческата ми работа се състои в това да търся и намирам изгубените библейски понятия, т.е. понятията, които в наши дни са изгубили своето автентично значение, и да ги „възкресявам“ като ги правя видими. Като се завръщат при нас, те укрепват душите ни, нюансират ежедневието ни и придават обемност на живота ни, с което го правят неизмеримо по-смислен и интересен.

Надсловът на изложбата носи преобразяващото послание на Христовите думи към Иаир: „НЕ БОЙ СЕ, САМО ВЯРВАЙ”.

В рамките на събитието художничката, която е и магистър богослов, ще представи и лекция на тема ПРАВОСЛАВНАТА ИКОНОПИС – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМИЕ.

Можем ли да говорим за личен почерк, новаторство и творческа свобода в иконографското изкуство? Какви са съвременните измерения на проблема с копирането? Доколко е важно да познаваме богословието на православния образ?

Модератор на дискусията: гл. ас. д-р Татяна Иванова, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Откриване на изложбата: 11 октомври (петък), 18.30 ч.

Къде: Музей „Борис Христов“ (ул. Цар Самуил 43)

Изложбата ще продължи до 18 октомври 2019 г. (от 10 до 17 ч., без събота и неделя)

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − two =