Първата проява на предстоящата Седмицата на православната култура (7 – 13 октомври) в София ще бъде открита лекция на проф. д.н.а. арх. Маргарита Коева на тема: „Олтарите на България – настояще и бъдеще“.

Първото издание на Седмицата на православната култура (7 – 13 октомври) в София се организира от издателство за православна литература „Омофор“ с финансовото съдействие на Министерството на културата. Инициативата се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

В първия ден от Седмицата на православната култура в София, часове преди официалното откриване, екипът на „Омофор“ ви кани на публична лекция на проф. Маргарита Коева, посветена на проблемите на храмовата архитектура и изкуство в България.

Успяваме ли да съхраним повереното ни храмово наследство? Защо проблематиката на храмовата архитектура и изкуство дълги години е неглижирана и дори изключена от програмите на висшите учебни заведения в България? Има ли изход от проблема „недостиг на средства и на специалисти“? Подготвени ли са православните духовници да поставят изисквания към строители, художници и реставратори?

В дискусията по темата ще се включат архим. Василий (Савов), протосингел на Софийската света митрополия, и ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Модератор: доц. д-р Костадин Нушев.

Проф. Маргарита Коева е дългогодишен изследовател в областта на православната храмова архитектура и изкуство. Доктор на архитектурните науки, работила е като сътрудник и ръководител на секция в Института за изследване на изкуствата към БАН, и като хоноруван преподавател в Нов български университет, Националната художествена академия, ВСУ „Л. Каравелов“ и Варненския свободен университет. Автор е на единадесет книги в областта на теория и история на архитектурата, сред които и на книгата „Олтарите на България. Архитектура на православния храм“. Участвала е в проекти за консервация на църковни сгради, носител на орден „Кирил и Методий“ II степен, лауреат за наука на Съюза на научните работници, отличена със златна значка и награда за цялостно творчество от Съюза на архитектите в България, както и с наградата на фондация „Църковно изкуство и архитектура“ при САБ за постижения в областта на църковната архитектура и изкуство през 2005 г.

Къде: Музей за християнско изкуство (крипта на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”)

Кога: 16 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите ТУК.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 5 =