От 27 до 29 юли в Рилската св. обител се проведе обучителен семинар за учители от българските училища в чужбина, в който се включиха близо 80 души.

Форумът се организира от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, Център за образователни инициативи Двери, с участието на Пловдивския университет и с гостоприемството на Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител. Това е третият ставропигиален манастир у нас, който приема българските учители за тяхната редовна годишна среща.

В натоварената програма бяха включени: кратък семинар на МОН, ръководен от Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“, занимания, организирани от Пловдивския университет, семинар за обучение за учители за преподаване на евангелските притчи на учениците от гимназиалния етап, проведено от Центъра за образователни инициативи Двери.

Важна част от форума беше запознаването на учителите с най-големия манастир у нас, с неговото културно-историческо наследство и важната му роля на образователен център в миналото и днес. Именно на това наблегна Адрианополският епископ Евлогий в словото си при откриването на семинара на 27 юли. Игуменът подчерта, че светата обител има устойчиви традиции в образованието, които тръгват още от основаването на манастира. През всички години на своето съществуване той е не само духовен, но просветен и книжовен център. Неслучайно в светата обител се подвизава Неофит Рилски, „патриархът на българските учители и книжовници“, по думите на Константин Иречек, който основава първото светско училище у нас. Еп. Евлогий напомни, че гробът на Неофит Рилски, издигнат от “признателното учителство”, се намира до църквата на светата обител, и се посещава от хиляди учители и ученици през цялата година. Игуменът отбеляза още, че и днес манастирът функционира като просветен и книжовен център. В него има музей с богата експозиция, а безценната библиотека на светата обител привлича учени и изследователи от различни университети. Провеждането на форума на българските учители от чужбина тук също е знак за важната просветна роля на най-големия манастир у нас. Епископ Евлогий пожела успех на работната среща на учителите и подари на всички участници икони и издания на манастира.

Благодарение на гостоприемството на игумена, учителите, водени от екскурзовод, посетиха музея на светата обител, етнографската сбирка, гостните стаи. Уредничката на музея Живка Мантаркова и нейните колеги запознаха учителите със съкровищата на Рилската света обител. Гостите взеха участие и в манастирските богослужения и се поклониха на мощите на св. Иван Рилски, някои от тях посетиха гроба на светеца и пещерата, в която се е подвизавал.

На 28 юли, след вечерното богослужение, Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи молебен за българските учители в чужбина, за техните ученици и сътрудници. Владиката, който активно съдейства на АБУЧ и участва в дейностите на асоциацията, измоли Божията подкрепа за нелекото дело на българските просветители далече от родината. В края на молебена той пожела на всички да продължават със същия устрем и непоколебимост да работят за просветата на българските деца в чужбина, за да се поддържа връзката им с родината и да се даде шанс на тези, които по-късно пожелаят, да се върнат и да помогнат за развитието и просперитета на България.

На 29 юли митрополит Антоний откри и обучителния семинар за учители, организиран от Центъра за образователни инициативи Двери, на който той е почетен председател. В обръщението към участниците той подчерта важната роля на сътрудничеството между Църква и училище за просветата на българските ученици, а това е още по-важно за децата, които живеят далеч от родината, подложени на въздействието на други култури и традиции.

Обучителният семинар, който проведоха д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева показа на учителите интерактивен метод за преподаване на евангелските притчи на учениците от гимназиалния етап на средното училище. Методиката е част от цялостния модел за християнско ограмотяване на българските ученици, което може да се осъществи чрез теми, включени в сега съществуващата програма по Български език и литература. Преподавателите показаха как евангелската притча за Блудния син може да бъде разгледана задълбочено и същевременно интересно за учениците. Те показаха, че християнските ценности, описани в нея, могат да служат като основа за осмисляне на взаимоотношенията между деца и родители, между децата  семейството, и не на последно място – за връзката между човека и Бога. Преподавателите отбелязаха, че притчата дава възможност за размисъл на всеки човек в съвсем личен план – какъв е той като родител, на каква основа е поставил отношението и връзката си със своите деца, със своите родители и роднини. Семинарът премина в много емоционална атмосфера, която вдъхнови учителите и те споделиха, че наистина имат необходимост от подобни занимания.

Д-р Спирова и д-р Каравълчева  представиха и едно ново помагало за учители, подготвено от Центъра за образователни инициативи Двери, което ще излезе от печат до началото на учебната година.

Това е вторият обучителен семинар за учители от българските училища в чужбина върху християнски теми. Първият беше организиран в Троянския манастир преди две години. И тогава, и сега, учителите подчертаха, че техните ученици зад граница се нуждаят от целенасочено обучение, което да подкрепи тяхната национална идентичност. Моделът за християнско ограмотяване, разработен от Двери, дава възможност това да стане чрез теми, включени в сегашната програма по Български език, Роден край и други предмети.

Източник и снимки: https://dveri.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 1 =