С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, излезе от печат ново книжно издание на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ до с. Скрино – „Дневник на послушник Николай Беляев (преподобния оптински старец Никон)„.

Дневникът е съставен от записките на младия послушник Николай Беляев постъпил през 1907 г. в скита „Св. Йоан Предтеча“ на знаменитата Оптинска обител. Наставляван и духовно възпитан от известния духовник на обителта – преп. Варсануфий Оптински той води свои записки през ранния период на своето послушничество. От тях ясно се вижда, както правилното и умъдрено духовно наставничество, така и правилата на трезвеното послушание. В този смисъл книгата представлява нагледно аскетично ръководство, както от страна на наставника, така и от страна на младия новопостъпил послушник, което я прави ценна и за духовните ръководители – игумени и игумении, и за желаещите да поемат по пътя на монашеското послушание. Книгата, също така, представлява своеобразна стенограма на вътрешния живот на скитската обител с цялото многообразие от християнски добродетели и човешки немощи в едно време на упадък, както на обществените нрави в имперска Русия, така и на дълбока криза на самото руско монашество. Ето защо това прави книгата полезна и за широк кръг читатели, които желаейки да открехнат завесата на манастирския живот ще видят, че възходът и падението са едновременни спътници не само на обикновените християни, но и на монасите. Манастирът е лечебница – място за лечение на заразената човешка природа от болестта на прародителския грях, а не идеалистично място с изтънчени обноски и висок естетически вкус.

Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция “Вероизповедания” при Министерски съвет и благочестиви православни християни.

Цената на книгата е 17 лв. като за църковните магазини и книжарници е предвидена търговска отстъпка.

Тел. за поръчка: 0887226952

Книгата може да бъде закупена и от http://www.lestvitsa.org/

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Свързани публикации:

Варненска и Великопреславска св. митрополия ни приканва към Анкета за Седмицата на православната книга

Ловчанска св. митрополия обогатява издателската си дейност с нова поредица

Книгата „Да живееш с вяра“ на протодякон Иван Петков в подкрепа на столичния храм „Св. Стефан“

Митрополит Даниил посети представяне на книга, посветена на храмове от Северозападна България

Русенска св. митрополия издаде книга, посветена на мисионерската дейност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =