Наближаващите Рождественски празници са добра възможност децата да бъдат приобщавани към честването на Христовото Рождество чрез различни образователни инициативи. В цялата страна свещеници, учители от средните училища, преподаватели от неделни школи организират различни дейности, чрез които най-малките се подготвят за настъпването на празника Рождество Христово.

Работилницата по източноцърковно пеене и неделното училище към храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“ в София канят енориашите и гостите на храма да вкусят от предпразничната радост, като се докоснат до мелодиите и молитвените текстове на православното богослужение от периода на празника, който отбелязва славното раждане по плът на нашия Спасител. Там на 20 декември, Игнажден, от 18:30 ч. ще се проведе концерт от православни напеви под мотото „Христос раждается“. Участниците в Работилницата по източноцърковно пеене с ръководител псалта Никола Антонов ще представят песнопения, свързани с празника на Христовото Рождество. Входът е свободен.

В столичния храм „Покров Богородичен“ за поредна година стартира проектът „Коледна звезда“, в който деца от социални домове и ученици от различни училища в страната рисуват коледни картички. Средствата от продажбата им отива за финансиране на благотворителни дейности. Тази година в инициативата се включиха талантливи деца от с. Беброво, общ. Елена, Защитено жилище „Савина“, 73-о СУ „Владислав Граматик“, Основно училище „Св. Кирил и Методий“, гара Бов, от 32-о СОУ „Св. Климент Охридски“, ЧОУ „Св. Софѝя“ и др. Доброволци от енорията на храм „Покров Богородичен“ опаковат стотиците картички, за да бъдат подготвени за благотворителните базари. Тази година проектът се ръководи от Дарина Врановска, която координира творческата работа на учениците и техните учители, организира доброволците към енорията и намира купувачи на коледните картички.

Две поредни недели след св. Литургия – на 10 декември и на 17 декември (от 13:30 и 13 ч.) – във фоайето на Енорийския център към храма ще бъдат организирани коледни разпродажби. Събраните средства ще бъдат използвани за зимни и летни екскурзии и лагери през 2018 г. за деца от социални домове.

В Златоград стартира творческа работилничка под наслов „Бог се роди в плът“, организирана от неделното училище към храм „Св. Георги“. В дейността на работилничката са включени възпитаниците на двете детски градини в града – „Снежанка“ и „Радост“. Децата ще научат повече за празника на Христовото Рождество и ще изработят макет на Витлеемската пещера, както и различни коледни украси. Инициатор на тези рождественски занимания с децата от града е о. Константин Атанасов от храм „Св. Георги“. От години младият свещеник се е посветил на религиозната просвета на най-малките жители на Златоград.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 1 =